Новини Събития

Грузия е домакин на Световния ден на туризма

   
Грузия е домакин на Световния ден на туризма

Грузия е домакин на туристическия бранш, пише Euronews. Изборът на страната за домакинство може да изненада аудиторията, особено след като историята на Грузия има мъчителна история, свързана с инвазии, нападения и агресия.

Какво точно представлява денят на туризма? ОН обръща сериозно внимание на този ден и го определя като един особен катализатор на мира между нациите. Министър-председателите на различни страни и лидери в индустрията ще се съберат на Площада на свободата в грузинската столица Тбилиси.

По данни на Зураб Пололикашвили, днес всеки 4-ти човек живее в територия, която е разкъсвана от военни конфликти. Грузия започва все по-често да се радва на внимание от чужбина. Това е предпочитана дестинация за руски туристи, а малко след старта на войната с Украйна, редица руснаци потърсиха политическо убежище в Грузия.

Извън геополитическата картина, Тбилиси е известен град, предлагащ красива природа и специфична кухня. Туристическото семейство продължава да предлага специални стъпки за постигане на мир. Туризмът е единствената индустрия, промотираща доверие и уважение между страните.

Тази година повече от 285 милиона души са пътували по света, според официалните цифри на ОН. От 1980 г. ОН предлага Световния Туристически ден да се празнува на 27 септември. Основната мисия за тази, а и за следващи години ще е обвързана с надеждата за мир и сигурност, както и основен лост за възстановяване на връзката между хората.