Анализи Новини

Вижте най-честите туристически измами

   
Вижте най-честите туристически измами

Пътуването е едно от най-вълнуващите и обогатяващи преживявания. Често обаче еуфорията при пристигането на ново място може да се превърне във възможност за измамници.

Схемите и измамите, на които стават жертва туристите, не са нещо ново, но с промяната на начина, по който пътуваме, се променят и начините, по които недобронамерени местни се опитват да извадят полза от наивни посетители.

"Трябва да се научим да не бъркаме емоциите с планирането на пътуването," споделя пред Фокс Нюз Ейми Нофцигер. Ейми е един от водещите американски специалисти по измами, който миналата седмица говори пред американския Сенат по темата с увеличаващия се брой измами в сферата на туризма в САЩ.

Тълпите, честото пазаруване, езиковата бариера и разчитането на информация от уебсайтове и мобилни приложения са сред основните причини пътуващите хора да стават уязвими. През 2023 г. Федералната търговска комисия на САЩ е получила над 55 000 жалби за измами в сферата на туризма.

Според едно проучване от 2023 г. 30% от американците са ставали жертва на туристическа измама или познават някого, който е бил измамен, а 34% са изгубили в резултат 1000 долара или повече.

Ето и кои са някои от най-честите измами, с които туристите могат да се сблъскат в момента - и как да се предпазят от тях.

1. Твърде дружелюбни местни хора

Срещата с местни хора, които да препоръчат интересни места и преживявания, е един от акцентите по време на пътуване за мнозина. Внимавайте обаче за хора, които изглеждат твърде дружелюбни като за първа среща. Тези измамници имат различни схеми. Понякога непознат ви доближава и предлага да ви даде непоискан съвет, за да отвлече вниманието и портфейла ви. Някои се преструват на добронамерени минувачи, които твърдят, че са намерили нещо ваше и искат да ви го върнат. Трети завързват флирт, който цели единствено да ви разсее или напие. Опознаването на местните е вълнуващо, но винаги трябва да подхождате с внимание.

Friendly Locals - Picture of Jamaica, Caribbean - Tripadvisor

2. Оферти, които звучат твърде изгодно

"Всеки, който иска да пътува, търси най-добрите цени," разказва Нофцигер. "Затова, когато се появи възможност за нещо по-евтино от рекламираното, искаш да го вземеш, защото си мислиш, че си уцелил добра оферта. Измамниците знаят това и затова те изкушават с предложения, които звучат твърде изгодно".

Тук трябва да внимавате за места за настаняване на цени, много по-ниски от нормалните за съответния град, за шофьори, които искат да ви откарат някъде по-евтино от такси или онлайн предложения за невъзможно евтини сделки, които важат "само сега".

3. Обмяна на валута

Постоянно променящият се курс на валутите и често невъзможността да смятате наум са причините да ставате жертва на измами с обмяна на валута. Не приемайте обмяната да се случва набързо, използвайте калкулатор и не се съгласявайте да обменяте пари на ръка със случайни хора на улицата.

4. Измами с кредитни и дебитни карти

Плащанията с карта би трябвало да улесняват живота на туристите и да минават безпроблемно навсякъде по света. Истината обаче е, че това са едни от най-честите измами. Ако ви помолят да доближите няколко пъти картата си, защото "плащането не е минало", или ви казват, че трябва да се въведе ръчно номерът на картата, това най-вероятно е измама.

Когато плащате в ресторант или магазин, вниманието на продавача или сервитьора трябва да е изцяло върху вас. Ако той говори по телефона, докато подавате картата си, трябва да се усъмните, защото може вместо това да я снима.

6 Real Travel Scams: How to Identify and Prevent Them | On Call  International Blog

5. Настоятелни продавачи

Ако не обичате някой настоятелно да ви обяснява защо имате нужда от белачка за картофи, струваща 50 лева, използвайте същия скептицизъм и когато сте в чужбина. Винаги, когато се появи някой чужденец, ще се намери и някой, който иска да се възползва от него. Упражнявайте своето твърдо "не".