Анализи Новини

120 общински чиновници от Гълъбово са отишли на семинари на Тасос и Коста Дорада

   
120 общински чиновници от Гълъбово са отишли на семинари на Тасос и Коста Дорада

След като в началото на лятото 120 служители на Община Гълъбово повишиха управленския си капацитет по време на събитие, организирано на гръцкия  о.Тасос, в момента група от 35 общински чиновници участва в „обучителен семинар с лектор от България“, но този път в испанския курорт Коста Дорада. За това съобщава сайтът „За истината“.

Пътуването до о. Тасос на 120 души от администрацията на Гълъбово предизвика широк медиен отзвук с разточителността и практическата си ненужност, но това явно не е повлияло на плановете за септемврийския „обучителен семинар“ на Иберийския полуостров.  е било с продължителност 8 дни и е било за сметка на общинския бюджет на Гълъбово.

Пътуването до Испания, както и това до о. Тасос е било организирано от туроператора „Интертравел Мариана Димитрова“, избрана след тръжна процедура. Стойността на възложената обществена поръчка е близо 67.2 хил. лв. с ДДС.

Според официалната информация от община Гълъбово пътуването до Коста Дорада е за 8 дни, а лекциите, които участниците в него ще чуят ще са на тема: „Запознаване с опита в местното самоуправление в страни от Европейския съюз. Стопански политики и проблеми във връзка с местното и европейското законодателство“. Но на въпроса защо подобно обучение с лектор от България трябва да се състои в Испания, в община Гълъбово няма кой да отговори.

От TravelNews поискахме официална информация от общината, но такава не ни беше предоставена. От туроператора "Интертравел" също не коментираха.

 

Любопитна част от подготовката на пътуването до Коста Дорада на 35-те общинари от Гълъбово са изискванията, които туристическата агенция е трябвало да покрие в рамките на възложената обществена поръчка. Срещу сумата от 67.2 хил. лв. за обучаващите се съветници са били осигурени седем нощувки „в хотел с минимална категоризация – 4 звезди”. Изхранването на пътуващите в същия хотел е следвало да бъде на база „all inclusive” („всичко включено”) – закуска, обяд и вечеря, както и безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой. Освен това хотелът е трябвало да осигурява възможност за единично настаняване и да се намира на пешеходно разстояние (до 15-20 минути нормално пешеходно придвижване) до най-близкото населено място или до „удобен градски транспорт“.

Същите изисквания са били поставени и при пътуването през юли т.г. на 120 общински чиновници в Гърция. Неговата цел е била  почти идентична с тази на командировката до Коста Дорада: „подобряване компетентността, уменията и експертизата на служителите и кметовете на селата“, е записано в заданието на обществената поръчка.

Пътуването до о.Тасос е било на стойност 110 хил. лв. с ДДС. Пътуването е било с продължителност 4  дни и в него са участвали 120 човека. Обявената цел на това пътуването е била „да се подобрят компетентността, уменията и експертизата на служители в общинската администрация към Община Гълъбово“. А реализацията на проекта е трябвало да способства за:

утвърждаване на добрите практики на общинско ниво, като и да даде пример и на други общини в региона, а и на територията на цялата страна, за насърчаване развитието и следдипломната квалификация на служителите им“.

За постигането на тази амбициозна цел за изпълнител на обществената поръчка за организиране на пътуването, отново  ЕТ „Интертравел – Мариана Димитрова“ е участвал в процедурата за възлагане заедно с още три еднолични дружество – „Ди Ем Ай дивелопмънт“, „Калисто турс“ и „Торре травел“. Едноличният търговец „Интертравел – Мариана Димитрова“ обаче е бил избран, след като е предложил най-високата цена за организиране на пътуването. (Цените на останалите участници в търга, както и всички поздорности за обществената поръчка можете да видите – тук).

Избраното дружество е следвало да осигури автобусни билети за пътуване на „до 120 пътници и за багаж до 20  кг. на човек по маршрут Гълъбово –Тасос – Гълъбово“. 

Любопитна част от изискванията за организиране на пътуването е хотелското настаняване. Изпълнителят е трябвало да осигури три нощувки за всички пътуващи общински служители в хотел с минимална категоризация – „4 звезди” с възможност за единично настаняване в 52 двойни стаи, 11 единични и 5 стаи „лукс”. Изхранването на пътуващите в същия хотел е следвало да е на база „all inclusive” („всичко включено”) – закуска, обяд и вечеря, както и отново „безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой“.

В друго условие за изпълнение на обществената поръчка е посочено, че всеки от участниците в пътуването трябва да получи персонален информационен пакет, който освен всичко друго да съдържа и данни за това, колко точно пари от общинския бюджет са похарчени за него.

Избраният изпълнител е следвало „да гарантира конфиденциалност на извършваните пътувания (пътници, дати, маршрути, превозвачи и др.) и да не разкрива такава информация пред трети лица“.

През миналата година при друго пътуване на 18 служители от община Гълъбово летяха до Германия, за да се запознаят с „работата на завод за изгаряне на отпадъци“, какъвто неотдавна беше обявено, че е на финалната права от изграждането му в общината“.