Новини Транспорт

Спряха полетите от Брюксел заради стачка

   
Спряха полетите от Брюксел заради стачка

Заминаващите пътнически полети от летищата, обслужващи Брюксел - "Завентем" и Шарльороа", днес не се изпълняват, съобщиха местни медии. Уточнява се, че засега и утрешните заминаващи полети от столичното летище "Завентем" са обявени като "отменени".

Причина за спирането на полетите е стачка на служителите по сигурността, които заедно със свои колеги от областта на ресторантьорството и хотелиерството излизат днес на протест в белгийската столица. Предвижда се в проявата да се включат работници от Франция, Германия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Италия, Испания и Финландия. Недоволството им е срещу правилата на ЕС за обществените поръчки, които според тях са довели до влошаване на условията на труд.

Прекъсването на обработката на заминаващите полети на летище "Завентем" ще засегне около 42 хиляди пътници. На летище "Шарльороа" днес няма да бъдат изпълнени стотина полета. Уточнява се, че част от пристигащите по разписание граждански полети на летище "Завентем" ще бъдат приети (98 от 249 планирани).

Някои от авиокомпаниите са пренасочили за днес полетите си до летищата в Остенде в западната част на Белгия и до летището на Маастрихт в съседна Нидерландия.