Новини Хотели

Хотел Дръстър в Силистра – за бизнес посещения и туризъм по Дунав

   

Хотелът е на брега на Дунав
  Хотел Дръстър и Мирослав Иванов

Хотел „Дръстър“ в Силистра посреща туристи за бизнес посещения и туризъм по река Дунав. Това обяви за TravelNews Росица Иванова, управител на комплекса. Основните гости са българи и румънци, които идват по бизнес в града, но има и други чужденци, които обикалят страната. Природолюбители от цял свят отсядат при нас, които специално посещават региона заради биосферния резерват „Сребърна“, каза Иванова. Тя отбеляза, че през летния сезон са имали доста българи, които са дошли със семействата си от САЩ и Канада. Освен това хотелът разполага с частно пристанище и всяка година посреща круизни кораби по река Дунав.

Луксозният петзвезден хотел е разположен на брега на река Дунав, в красивия парк „Дунавската градина“ сред цветя и зеленина в историческия град Силистра. Намира се в близост до основните административни, търговски, културни и финансови институции, което го прави удобно място за пребиваване при бизнес пътувания и туризъм. Хотелът предлага перфектен баланс между комфорт и персонално обслужване в съчетание със съвременни удобства и централно местоположение. Силистра е на 120 километра от Букурещ и на 150 километра от Варна.

Гостите могат да се насладят на великолепната гледка към река Дунав, докато се наслаждават на внимателно подбраното меню в ресторанта. Хотел „Дръстър“ е носител на златна марка за качество „Автентична България” и член на „Луксозни и бутикови хотели – първокласна селекция“. През 2018 година получи почетен сертификат за един от 100-те най-успешни хотели в България.

Комплексът разполага с 33 елегантно обзаведени стаи и 11 апартамента, всички с тераси и панорамна гледка към реката и парка. Той е перфектното място за организиране на бизнес събития, конференции и семинари, защото разполага с голяма конферентна зала. Основният ресторант е изискан, с уютни сепарета, с места за 120 човека. Разполага с две зали с невероятна гледка към река Дунав, както и с лятна тераса, на която вечерята сред цветя и водите на реката е истинско удоволствие.

Дунавската градина

Предлага отлично обслужване, богато разнообразие от изискани специалитети от българската и европейска кухня, както и подбрани вина от цял свят. Ресторантът е подходящо място за провеждане на корпоративни мероприятия, коктейли, работни обяди и вечери, както и на семейни тържества и сватби.

Хотелът

в близост до историческите забележителности.

Дуросторум, Дръстър, Силистра - това са имената на един град, живеещ в своето 19-то столетие.

На това място преди 1900 години римският император Траян заповядва да се построи постоянен лагер на XI-ти Клавдиев легион и така слага началото на античния Дуросторум, чието име означава яка крепост. Мощните укрепления на легиона се намират южно от хотел "Дръстър", а недалеч от него е било и пристанището. Дуросторум се разраства като военен, икономически и духовен център на Римската империя. Получава статус на римски град, а жителите му римски граждани.

В Дуросторум е роден Аеций - един от най-почитаните и уважавани римски мъже, победителя на Атила. По време на гоненията на християните, около 304-та година, започва изграждането на крепост на самия дунавски бряг. Тази крепост от IV век, до която е изграден хотел Дръстър, има 15-вековна история. Нейни останки са вградени в самия хотел, в едно от неговите подземни помещения, и са една от атракциите на неговите гости. Крепостта на дунавския бряг устоява на нашествията на много варварски племена, но не успява да се противопостави на прабългарите и славяните. През 681 година е превзета от Аспарух. Българите променили името и я нарекли Дръстър. По време на управлението на хан Омуртаг крепостта е напълно възстановена, построени са нови порти, една от които е само на 50 метра южно от хотела. В центъра на тази укрепена територия се намира ханския дворец. Цар Симеон Велики също намира защита зад яките крепостни стени.

През втората половина от IX век

Дръстър се утвърждава като водещ религиозен център на България и Добруджа. Връх в духовното развитие на града е превръщането му в резиденция на първият български патриарх през 927 година. Тогава е издигнат и патриаршески дворец. Този комплекс е проучен и експониран в непосредствена близост до хотела на брега на река Дунав и е ценно свидетелство за културните и духовни постижения на българите през Средновековието.

Днес територията на античния град и на средновековен Дръстър е със статут на национален археологически и архитектурен резерват. Силистра постепенно се превръща в музей на открито. Един от най-красивите паметници на културата в града е Римската гробница от IV век. Отличаваща се с изключителни багри на стенописите тя е пример за развитието на монументалната живопис в древността.

На един от най-красивите хълмове на Силистра се намира построената по време на Османската империя крепост Меджиди табия. Днес тя е едно от любимите места за отдих на силистренци, а панорамната гледка от там е неповторима. 

Недалеч от Силистра се намира и биосферен резерват "Сребърна", обект на световно културно и природно наследство, с богата флора и фауна. Той е сладководно езеро в непосредствена близост до Дунав и се простира на над 600 ха. Там гнездят почти 100 вида птици, много от които са редки или застрашени. Около 80 други видове птици мигрират и търсят убежище там всяка зима.

Забележителностите на град Силистра, река Дунав и хотелски комплекс „Дръстър“, издигнат върху земя с дълговековна история, са примамливо място за български и чуждестранни туристи и гости.

Мирослав Иванов, Силистра