Новини Събития

Най-добрите дестинации за почивка в Турция през есента

   
Най-добрите дестинации за почивка в Турция през есента

С безкрайните приключения, които предлага на посетителите си, Турция е от най-добрите избори за почивка през есента. Разположена в сърцето на Средиземноморието, страната се радва на хубаво есенно време, което дава възможност на посетителите да обиколят красивото южно крайбрежие, докато се наслаждават на последните слънчеви лъчи. Освен Истанбул, известен с неговата богата история и оживена атмосфера, Турция предлага още много интригуващи дестинации с есенно обагрени природни красоти, древни градове с артефакти и с богата гастрономическа култура. Ето и някои от най-привлекателните места за почивка в Турция през есенния сезон. 

Кулинарни приключения в Егейско море 

Егейското крайбрежие предлага възхитителни гастрономически пътешествия с изобилие от пресни морски дарове, органични продукти, ароматни билки и зехтин. През есента популярните курорти в региона, от Бозкаада до Айвалък, оживяват с фестивалите за събиране на грозде и маслини, предлагайки на посетителите възможност да се включат в тези вековни традиции. Освен това, посетителите могат да се насладят на здравословни ястия – от сочна риба до богати зеленчуци и мезета със зехтин, придружени от прочутите местни вина. Най-известната кулинарна дестинация в региона е Урла. Тихият и спокоен град предоставя на туристите автентично преживяване за разходка из лозята и маслиновите дървета, и възможност да опитат от традиционните за региона ястия в ресторанти от фермерски тип и със звезди Мишлен.

Летни почивки в Средиземноморието 

През есента южните брегове на Турция остават идеални за летни почивки на плажа с мекия си климат, слънчеви лъчи и дълбоки сини брегове. В Анталия, сърцето на Турската ривиера и един от най-красивите градове, туристите могат да се включат в дневните екскурзии, които градът предлага. Те включват обиколка на древните градове в околностите от Аспендос до Сиде, които са едни от най-историческите места в света. Анталия е подходяща дестинация и за търсещите спорт и приключения. Хотелите в Белек имат обособени голф игрища, в Каш посетителите могат да се гмуркат около крайбрежието, а Караин и Дамлаташ са едни от най-възхитителните пещери, които си струва да бъдат посетени. Пешеходни маршрути като Ликийския път и Пътеката на Свети Павел са също преживявания, които не бива да пропускате през този сезон. 

Кападокия – уникален релеф

Друго красиво място, където можете да се порадвате наесента, е Кападокия. Там задължително трябва да се качите на балон с горещ въздух и да се насладите на смайващите гледки под краката ви. Кападокия винаги е описвана като „неземна“ заради своите приказни комини и пленителни пейзажи, но нейната история и култура са също толкова впечатляващи. През цялото време на своето съществуване този регион е бил преходна точка на безброй цивилизации. Задължително трябва да посетите имузея на открито Гьореме, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и неговите каменни църкви с красиви фрески. В подземните градове като Каймаклъ и Деринкую, построени за защита от древни нашествия, можете да изследвате техните сложни тунели и камери, които ще да ви отведат към миналото. 

Югоизтокът – там, където културното наследство и гастрономията се съчетават

Есента е и идеалното време за опознаване на югоизточните турски градове с всичките им загадки и кулинарни изкушения. Тези, които искат да се насладят на културно и кулинарно преживяване могат да започнат своето пътешествие в Адъяман, където обектът на ЮНЕСКО – планината Немрут, се извисява с колосалните си статуи и древни гробници и откъдето могат да бъдат видени невероятни изгреви и залези. Оттам можете да се насочите към Газиантеп, известен като кулинарната столица на Турция и включен в Списъка на мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията, благодарение на световноизвестните си баклава, кебапчета и шамфъстък. Докато сте в Газиантеп, не пропускайте да посетите Музея на мозайките в Зеугма, където се намират зашеметяващи древни мозайки.

След това се отправете към Шанлъурфа – градът на най-старите неолитни селища в света, като Гьобеклитепе и Карахантепе. Благодарение на продължаващите изследвания в рамките на проекта „Taş Tepeler“, в тези селища наскоро бяха направени значителни нови открития. След това Мардин ще ви посрещне с красивата си каменна архитектура. Разходете се из тесните му улички, откривайки богатата смесица от култури и традиции на града с исторически манастири, църкви и джамии. Местните вкусове, като уникалните сирийски вина и бадемови бонбони, ще допълнят вашето пътешествие. Накрая, насочете се към Диарбекир – град, известен с древните си градски стени и историческите градини Хевсел, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За да стигнете до Диарбекир, качете се на екологичния Диарбекир Експрес– новият туристически влак, пътуващ от Анкара до източните планини и включен в „Списъка на най-забележителните места в света за 2024 г.“ на списание Time.