Новини Събития

Румъния изпълнява всички изисквания за премахване на визите за САЩ

   
Румъния изпълнява всички изисквания за премахване на визите за САЩ

Румъния изпълнява формално всички технически изисквания, за да бъде част от програмата Виза Уейвър (Visa Waiver), която позволява безвизови пътувания в САЩ за период до 90 дни. Това написа днес във Фейсбук посланикът на Румъния в САЩ Андрей Мурару, съобщава агенция Аджерпрес, предаде БТА.

"Вчера (в понеделник) приключи финансовата година в САЩ, а последното условие пред Румъния бе изпълнено. Разбира се, очакваме в следващия период потвърждение от американските партньори, но нашата оценка, основавайки се на броя на молбите за визи тази година, както и на силно възходящата тенденция от последните години, е, че Румъния е паднала под три процента на отказани визи", посочва посланикът.

Той прогнозира, че вероятно през първата половина на следващата година румънците ще могат да пътуват до САЩ без визи.

"Да пътуваш без виза до Америка е не само привилегирован статут за една държава. Ще има важни ползи и за нас. Пътувайки по-лесно, румънците ще градят повече мостове и ще могат да дадат по този начин тласък на търговията и инвестициите. Също така очакваме скоро да имаме директни полети между Румъния и Америка", пише в публикацията си румънският посланик в САЩ.

Според американското законодателство министърът на вътрешната сигурност - след консултации с държавния секретар - определя страна, която да бъде включена в програмата за безвизови пътувания, ако тя изпълнява определени технически критерии. Задължително условие е нивото на отказ на визи (тип B) да е под 3 процента в годината преди влизането в програмата.

В края на август, позовавайки се на правителствени източници, телевизия Диджи24 съобщи, че властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани.

Неотдавна румънското правителство стартира кампания, която цели да помогне за включването на страната в програмата "Visa Waiver". Властите призоваха румънците, които имат какъвто и да е тип валидна американска виза или са имали виза, която е изтекла преди най-много четири години, да кандидатстват за подновяване на визата тип B1 или B2 с цел да се намали процентът на отказаните визи за САЩ.

Агенция Аджерпрес съобщава още, че днес румънският премиер Марчел Чолаку ще има среща с посланика на САЩ в Букурещ Катлийн Кавалек.