Новини Събития

Виена отново е любима европейска дестинация

   
Виена отново е любима европейска дестинация

Читателите на американското списание за луксозен туризъм и лайфстайл Condé Nast Traveler за поредна година избраха Виена за най-добра дестинация в Европа. След като години наред Лондон и Париж водеха класацията на най-добрите градове в Европа, през 2017 г. Виена ги изпревари за първи път.

Веднъж годишно читателите на Condé Nast Traveler, едно от най-известните международни списания за луксозни и лайфстайл пътувания, базирано в САЩ, гласуват за най-популярните туристически дестинации. Списанието е популярно не само в САЩ, където Виена е изключително любима дестинация, но то се счита и за една от най-престижните световни медии в областта на туризма. През 2024 г. Виена успя да заеме челни места в класацията не само в американското, но и в британското издание на списанието. В категорията на "Мегаполиси с над половин милион жители" Виена е най-популярният европейски град в световната класация, която се води от Токио, Сингапур, Сидни и Кейптаун, като австрийската столица е на 5-то място. След нея в класацията остават Ванкувър, Мадрид, Копенхаген, Монреал и Лондон. В читателската класация на британското издание на списанието Виена заема трето място в Европа след Валенсия и Стокхолм, следвана от Берлин, Милано, Будапеща, Мадрид, Париж, Палма и Севиля.

Виена се представя отлично и в класацията на читателите за най-добрите луксозни хотели. Виенският хотел Rosewood Vienna е поставен от американските читатели на първо място в региона Централна и Южна Европа, а Hotel Imperial, Hotel Sacher Wien и The Amauris Vienna също са в топ 10. Общинското предприятие Виенски туризъм отчита близо половин милион нощувки на граждани на САЩ (473 000) само през първата половина на 2024 г., 340 000 от Обединеното кралство. През същия период в местата за настаняване във Виена са генерирани нетни продажби за нощувки от около 45 милиона евро (САЩ) и 26 милиона евро (Обединеното кралство), което е увеличение с 20 процента и в двата случая в сравнение с 2023 г.