Транспорт

Бомба от Втората световна война избухна на летище в Япония

   
Бомба от Втората световна война избухна на летище в Япония

Регионалното летище на Миядзаки в Югозападна Япония бе затворено в сряда, след като стара американска бомба, вероятно от Втората световна война, избухна близо до пистата, заради което бяха отменени почти 90 полета, предава Ройтерс.

Летището в Миядзаки спря работа след като експлозията създаде кратер с диаметър 7 метра и дълбочина 1 метър на пътека за рулиране до пистата. Според японското министерство на транспорта, бомбата е била американска и най-вероятно датира от въздушен рейд по време на войната.

Няма пострадали при инцидента, но видеоматериали показват, че самолет е бил в близост само две минути преди експлозията. Екип от сапьори на японските Сили за самоотбрана (Японската армия) е потвърдил, че няма опасност от нови експлозии, а ремонтните работи на пистата трябва да приключат до четвъртък сутринта.

Повече от 87 полета бяха отменени, като летището свързва Миядзаки с градове като Токио, Осака и Фукуока. Летището е бивша база на японския флот, от която са излитали пилотите "камикадзе" по време на Втората световна война.