Новини Събития

Община Ивайловград със специална награда за възстановката на Вила Армира

   
Община Ивайловград със специална награда за възстановката на Вила Армира

Специална награда за реставрацията на античната Вила Армира ще отличи община Ивайловград по време на LUXURY Property AWARDS 2024, съобщават организаторите. 
Лидерите в луксозното строителство се срещат на 4 октомври в 5-звездния Hyatt Regency Sofia. 

Вила „Армира“, която е една от четирите римски вили в света, запазени до днес, е реставрирана по проекта на община Ивайловград - „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила Армира“ по ОПРР, започнал през 2020 г. 

Финансирането е комбинирано и е на обща стойност 8,2 млн. лв.
Дейностите са свързани с експониране и социализиране на паметника на културата с ювелирни мозаечни украси по подовете, изпълнени от бял и цветен мрамор с човешки, фигурални и геометрични мотиви, капители, ажурни парапети, херми, фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор.
Проектът осигурява и атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената водонапорна кула с височина 28 метра – осветена и с външен асансьор, от която се открива красива гледка. Обособен е и интерактивен център, в който гостите могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. В сувенирния магазин ще откриете реплики на артефакти и тематични сувенири. Оформени са детска площадка, алея и обръщало за автобуси.
В рамките на проекта са изпълнени 6 дейности, а подобектите, които са реставрирани са: „Вила Армира” – Жилище на собствениците на античното поземлено владение”, „Археологически комплекс западно от вилата”, „Посетителски център”, Възстановка на работилници за антични занаяти, дейности по експониране, социализация и благоустрояване на околното пространство”, „Наблюдателна кула“ и „Подход към обекта”.
"Армира" е открита при строителни работи за язовир преди 60 години. Разкопките на жилището на собствениците на вилата са проведени основно в периода 1964 – 1980 г. През последните десетилетия са проучени останките от първия басейн, както и голям жилищно-занаятчийски комплекс. 
В резултат на няколко проекта антична вила „Армира“ e консервирана, частично реставрирана и днес се нарежда сред най-известните и посещавани археологически обекти в България. Вилата е включена в „100-те туристически обекти на България“. Продължават и научните изследвания на това голямо антично имение в района на Източните Родопи. С най-модерни методи е установено, че на територията на вилата са били разработени няколко кариери за добив на мрамор. Търгуването с него е бил един от основните фактори за развитието на икономиката на вилата.
Вилата е изградена през 70-те години на I в. сл. Хр. Първият собственик на вила „Армира“ е бил представител на тракийска аристократическа фамилия, превръща се в голямо поземлено имение в долината на р. Армира, от чието име носи и названието си. Изградена е в красива местност и в близост до голямата река Арда (ант. Артескос) в Тракия. Мраморът е бил използван също за архитектурната декорация и подовите мозайки в жилището на собствениците.
“Армира“ е била построена по подобие на средиземноморските дворци на богатите римляни като голяма перистилна сграда. Тя е с над 20 помещения само на първия етаж. Те са разположени около голям басейн, който е заобиколен от колонада и ажурно оформена ограда. Басейнът е под открито небе и водата е била затопляна от слънчевите лъчи. В южнa посока от него е била издигната баня, която по план и размери е сравнима с античните обществени бани – терми. С основаването на вилата през I в. сл. Хр. е било издигнато и жилището на собственика и семейството му. Неговият наследник от първата четвърт на II в. сл. Хр. прави голям ремонт в централната сграда. 

Поръчана е изработката на уникална мраморна декорация, която показва усет към лукс и красота. По-късно в началото на III в. сл. Хр. следващите поколения от собственици разширяват сградата на изток. По това време е построена голяма зала за гости и това е Зала 6, където мозайката е почти цялостно запазена.
Вила „Армира“ е била обитавана до втората половина на IV в. сл. Хр. Около средата на века са били изпълнени някои поправки в декорацията и плана на сградата, които са подчинени на каноните на ранното християнство. Вилата е опожарена в края на война между римляни и готи през 378 г. сл. Хр., а десетилетие по-късно силно земетресение е разрушило окончателно сградите във вилното имение.

Златен спонсор на събитието е най-големият български онлайн магазин за фамилни, сглобяеми басейни и оборудване за басейни – Басейни.нет, а организатори са Global Media и VIP COMMUNICATION, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. Партньори на форума са Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация, Международната академия на архитектуратата и други.