Новини Събития

Интересът на чуждите туристи към Китай продължава да расте

   
Интересът на чуждите туристи към Китай продължава да расте

По данни на Националната администрация за миграция, през първата половина на годината в Китай са влезли около 15 милиона чужденци, което представлява ръст от 153% на годишна база. Сред тях около 8,5 милиона са се възползвали от безвизовия режим с техните страни, а очакванията са през втората половина на годината броят на посещаващите Китай да продължи да се увеличава.

През първите шест месеца резервациите за екскурзии до Китай са нараснали с над 1,6 пъти на годишна база, сочат данни на онлайн туроператора Ctrip. „В сравнение с 2019 г. 20-те най-големи страни-източници на входящи туристи в Китай останаха почти непроменени, като в държавите с по-висок процент на възстановяване на международните полети или ползващи се с безвизова политика се наблюдава по-висок темп на растеж на резервациите“, обяснява Уан Ялей, анализатор от Ctrip.

Неотдавна Ctrip публикува доклад с прогнози за летните пътувания през тази година, в който се посочва, че резервациите за входящи визити в Китай са се удвоили на годишна база, като най-популярни дестинации са Шанхай, Пекин, Гуанджоу и Чънду.

Според материали в местни медии чуждестранните туристи имат различни предпочитания при избора на дестинации за пътуване в Китай. За тези, които страната за първи път, Пекин, Шанхай, Гуанджоу и други големи мегаполиси са първият им избор. Докато чужденците, които идват в Китай за втори или трети път, се насочват към Чънду, Джандзядзие, Синдзян, Чунцин и други места във вътрешността на страната, които им предоставят възможности да я опознаят и по-добре и видят нещо различно.

Проучване на Китайската академия по туризъм за удовлетвореността на чуждестранните туристи показва, че за над 60% от анкетираните, „изживяването на китайската култура“ е основна цел на техните пътувания до страната.

Американецът Брайън Линдън, живеещ в Китай от 20 години, управлява хотел в Юннан, който си сътрудничи с редица американски училища. „Туризмът е не само посещение на планини и реки, но и важен канал за хората от различни страни да общуват, да взаимодействат и да подобряват разбирателството си“, казва той. По думите му, когато американски ученици идват в Китай, те често са дълбоко привлечени от неговата култура и впечатлени от гостоприемството на местните хора.

Италианският гид Енрико Радризани е в сектора над 40 години. Според него, сънародниците му обичат да посещават древни забележителности и музеи, и да се запознават с китайските традиции и обичаи. „Получаваме не само снимки, но и приятели“, споделя той.

Фан Фан, ръководител на отдела за входящи пътувания на туристическата агенция от Гуанджоу обяснява, че някои студентски групи от Европа и Америка се интересуват от китайски компании като „Хуауей“ и BYD, както и от автономни автомобили и дронове, и като цяло искат да се запознаят в дълбочина с китайското икономическо развитие.

Зад нарастващия интерес към посещенията в Китай стои разширяването на безвизовата политика на страната. От 1 декември 2023 г. Китай въведе безвизов режим за туристически пътувания за граждани на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия. От 14 март 2024 г. политиката беше разширена за хора от Швейцария, Ирландия, Унгария, Австрия, Белгия и Люксембург. От 1 юли 2024 г. безвизов режим има и с Нова Зеландия, Австралия и Полша. Освен това, към момента 38 китайски града прилагат 72-часова или 144-часова безвизова транзитна политика за граждани от 54 държави.