Анализи

10 топ забележителности в Панагюрище

   
10 топ забележителности в Панагюрище

Панагюрище е едно от онези места, които събуждат българското, разпалват огън от ляво и те оставят безмълвен с историята си, с борбата за свобода и великата жертвоготовност на неговите жители през Априлскотото въстание. Това, което прави града специален е именно Априлската епопея и героите отдали живота си в името на България. Затова днес ви каним на разходка из онези 10 забележителности, които да посетите в Панагюрище. Места, които разказват за историята ни, носят българския дух и ще ви върнат назад в тези велики моменти.

Панагюрище е малко китно средногорско градче, което освен възрожденски дух и история крие неподозирани за повечето посетители тайни. Жителите на града наброяват около 20 000 и младите хора остават да живеят и работят тук. Икономиката, производството и туризма се развиват със страхотни темповете, благодарение на което целият град процъфтява. Сигурни сме, че ще убедите в това и сами, когато посетите града ни.

Ето кои са 10-те забележителности в Панагюрище, които да не пропускате:

1. Исторически музей и Дудековата къща

Историческият музей В Панагюрище и Дудековата къща се намират съвсем близо до центъра на града и са в общ двор. Част от изложените в музея експозиции са “Априлско въстание 1876 г.”, “Участие в освободителните войни” и “Археология”. В музея може не само да видите културата и бита на хората, но и да съпреживеете всички емоции от съхранените експонати, вдъхващи патриотизъм и напомнящи за величието на българския народ. Дудековата къща е част от музейния комплекс и прекрасен архитектурен паметник. Къщата е построена през 1856 година от Петър Дудеков – богат търговец, който е убит по време на Априлското въстание.

dudeva kashta v panagyrishte

2. Панагюрско златно съкровище

Съкровището е изложено в историческия музей. Едва ли има българин, който да не е чувал за него, а ако все още не сте го виждали, то това задължително е вашата първа спирка. Панагюрското златно съкровищее открито през 1949 г. Тежи внушителни 6 кг и 164 гр., разпределени в 9 невероятно фини и красиви, майсторски изработени съда. В специалната построена зала трезор се съхранява уникален дубликат на Панагюрското златно съкровище. Всяка година оригиналът посещава родния си град.

панагюрското златно съкровище
Източник изобржение: https://opoznaybulgaria.com

3. Къщата музей на Райна Княгиня

Къщата музей е родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова – забележителна жена, с принос към Априлското въстание. Райна Княгиня е едва на 20 години, когато главната тогава учителка в девическото училище, шие знамето на въстаниците. На 22 април 1876 – деня на освещаването му, именно тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

 

 

След като оригиналното знаме е изгорено по време на руско-турската война, през 1901 г. Райна Княгиня изработва точно негово копие, което и до ден днешен се намира в къщата. Къщата на Райна Княгиня ще откриете на 5 минути от Историческия музей, заобиколена от зелени чемшири и прекрасно поддържан Възрожденски двор.

panagyurishte muzei raina knqginiq
Дворът на къща музей Райна Княгиня. Личен архив.

 

4. Тутева къща

Тутева къща е мястото, където на 20 април 1876 г. се обявява Априлското въстание. Тя е една от малкото оцелели къщи след опожаряването на града при Априлското въстание, като понастоящем е реставрирана и е ключова забележителност в град Панагюрище. В нея човек лесно може да се потопи в историческите събития и да се пренесе назад във времето. На прага на тази къща, Иван Тутеков, Захари Стоянов и Икономов, с въстанически униформи провъзгласяват въстанието.

tuteva kashta panagyurishte
Тутевата къща в Панагюрище, в която пристига кървавото писмо

5. Лековата къща

Лековата къща е била собственост на Иван Леков и е построена след Кримската война. Собственикът й е бил богат търговец и революционер, а чест гостенин на къщата е бил Васил Левски. Лековата къщата е отличителна с невероятния си и живописен стенопис, дело на местния майстор Иван Зографов. Интересна и непопулярна част от нашите забележителности в град Панагюрище.

Лековата къща

6. Местността Оборище

Местността Оборище се намира на 10 км северозападно от града. Местността е емблематична и неотменна част от списъка със забележителности в град Панагюрище. На това място, през 1876 г. се провежда първото в историята на България Велико народно събрание. На него се взема решение за обявяване на Априлското въстание. По-късно на това място се появява паметник, който става историческа забележителност, която заслужава да бъде посетена. Местността Оборище се намира сред прекрасна букова гора. Пътечката до паметника е осеяна със сентенции на велики наши революционери и криволичи покрай красиво поточе. Разходката до паметникът е подходяща за посещение през всички сезони, като всяка година на 2 май там се провеждат национални чествания.

местност оборище паметник

7. Църквите Св. Георги и Въведение Богородично

Църквите Св. Георги и Въведение Богородично и старата църква от 16-ти век „Свети Тодор Тирон”. Възрожденската черква „Св. Георги“ е построена в периода 1856-1860 година. Намира в централната част на град Панагюрище, на площад „Райна Княгиня“. Тя е една от малкото църкви с 2 камбанарии. Църквата има внушителна архитектура и е впечатляваща забележителност, а за местните е катедрален храм. Храмът „Свето Въведение Богородично“ е започнат през 1818 година и завършена към 1923 година. Архитектурата му е забележителна. Църквата е изгорена по време на Априлското въстание, след което бива възстановена и богато изписана и украсена отново през 1878-1880 г. Църквата „Св. Тодор“ е най-старият храм в Панагюрище. “Св.Тодор” е еднокорабен, който днес е съединен с обща стена с църквата „Свето Въведение Богородично“. При посещението си в Панагюрище, задължително отделете време, за да посетите църквите ни – дори и само отвън.

Църквата Въведение Богородично. Личен архив

8. Паметникът Национален мемориален комплекс „Априлци”

Паметникът се намира на историческия хълм Маньово бърдо над центъра на града. Мястото е повече от внушително. Разкрива невероятна гледка към града и е точният завършек на посещението ви в Панагюрище. След емоционалната ви среща с историческите събития в града, мемориалът ще ви даде финалната нотка възрожденски дух и българска гордост. Местните жители наричат мястото още „Боримечката“ по името на едноименния герой на Иван Вазов, който е и централната фигура на мемориала.

pametnik borimechka nad panagyurishte
Паметникът на незнайния войн в град Панагюрище. Личен архив

9. Пеещите фонтани в град Панагюрище

Пеещите фонтани и паркът на града са задължителна част от вашата разходка и забележителности в Панагюрище,  за да се докоснете и до модерния облик на града. Фонтанът е оборудван с уникални за страната ни водни оръдия, изстрелващи воден стълб на височина от 30 метра за стотни от секундата, както и воден екран с размери 30 х 15 м. Уникалната водна феерия радва посетителите в летните дни с музикално и светлинно шоу. Ежегодно фонтаните работят, спямо редварителен график. Ефектите на фонтана се управляват автоматично. Във водното шоу музиката, светлината и “водният танц” са в пълна хармония. Фонтаните се намират до новопостроената спортна зала Арена Асарел. Те са разположени насред парка на града, който е подходящ за разходка и почивка през всички сезони.

Пеещи фонтани. Източник изображение: „За Панагюрище с любов“

 

10. Джуджевата къща

Джуджевата къща е задължителна част от вашето посещение в Панагюрище. След пълноценна разходка из града, улички, музеи и забележителности, доверете отмората си на архитектурата, духа и историята и на нашата отдаденост. Атмосферата, вкусната храна и семейния уют ви очакват, за да се насладите на Панагюрище с цялата си душа!

djudjeva kashta
Дворът на Джуджева къща

11.Бонус дестинация: Механа Старата къща, Панагюрище

Обещахме ви списък с 10 месета, които задължително да посетите, но една разходка или почивка в Панагюрище няма да се същата без вкусно хапване, затова ви предлагаме да посетите Механа Старата къща. Тя е нашата механа в центъра на града ще ви предложи вкусни, традиционни ястия в уютна обстановка. Ще се погрижим за вас като наши близки приятели и ще задоволим дори и най-изтънчения вкус. Заповядайте, за да хапнете вкусно и традиционно при нас!

mehana starata kushta dvor
Механа Старата къща двор

Надяваме се, че сме успели да ви помогнем с планирането на следващата екскурзия. Посетете Панагюрище, за едно несравним българско изживяване!