Новини Транспорт

Емирейтс забрани пейджъри и радиостанции на борда

   
Емирейтс забрани пейджъри и радиостанции на борда

Една от водещите в световен мащаб авиокомпании - дубайската "Емирейтс", забрани на пасажерите да носят пейджъри и радиостанции на борда на своите самолети, предаде в. Сега. 

Причината за това са атаките през септември срещу ливанската групировка "Хизбула", при която избухващи пейджъри доведоха до стотици жертви и ранени. 

"На всички пътници, пътуващи до, от или през Дубай, е забранено да превозват пейджъри и уоки-токита в регистриран или ръчен багаж", се казва в изявление на авиокомпанията на уебсайта ѝ. Уточнява се, че всички открити забранени предмети ще бъдат конфискувани от дубайската полиция като част от засилените мерки за сигурност.

Най-голямата авиокомпания в Близкия изток обяви също, че полетите до Ирак и Иран ще останат спрени до вторник, докато услугите до Йордания ще бъдат възобновени в неделя. Полетите до Ливан ще останат спрени до 15 октомври поради ескалиращи израелски атаки срещу подкрепяната от Иран "Хизбула", включително удари близо до летището в Бейрут.

Смята се, че зад взривовете стоят израелски разузнавателни служби, които чрез унгарски фирми минират пейджърите и ги продават на ислямистите.

Президент на Израел Ицхак Херцог заяви, че "недвусмислено отхвърля" връзката на страната с атентата.