Новини Събития

Музей Етър представя провокации от миналото

   
Музей Етър представя провокации от миналото

Музей „Етър“ приключи успешно проекта, финансиран от Министерство на културата

В резултат са реализирани три нови временни експозиции, които усвояват пространства на вторите етажи на къщи от чаршията, а четвъртата допълва информацията за едно от водните съоръжения – тепавицата.

Експозицията „Българи от старо и ново време“ се намира на втория етаж на къщата с грънчарска работилница. В едната зала се показва развитието на мъжкото облекло – от традиционно до съвременно – като се проследяват настъпилите в него промени. Правилното подреждане на интерактивен куб от три части позволява да се опознаят четири различни вида мъжко облекло. Във втората зала е представена възстановка на шивашко ателие от 20-те години на ХХ век. Подбраните парченца платове, подредени във форма на ветрило спрямо употребата им в дрехите – риза, сако, панталон и др. – дават възможност на посетителите да докосват и опознават различни материи.

Експозицията „Спомени от съграждането“ е разположена на втория етаж на къщата с бакърджийска работилница. Представя историята на РЕМО „Етър“ като акцентира върху конкретни събития и личности. Изработена е хронологична линия, която проследява възстановяването и строителството на музейните обекти, подредени са музейните награди, грамоти и отличия, а образователна игра на таблети провокира публиката да научи повече за музейната институция (ръководители, видни посетители, събития, майстори и др.). В една от залите са показани интересни експонати, чрез които се разказват истории на хора, предмети и дарения, свързани с 60-годишната история на музей „Етър“.

Експозицията „Саковата къща – дом на една габровска фамилия“ описва историята на една от емблематичните сгради и предизвикваща голям посетителски интерес в музей „Етър“ и на нейните собственици – габровската фамилия Сакови. Разположена е в помещение, намиращо се на приземния етаж на сградата. Триизмерен пъзел предизвиква посетителите да изградят Саковата къща, подпомагани от 3D визуализацията ѝ на монитора в залата.

„Шивашките занаяти в миналото“ е експозиция, разположена във вътрешното помещение на тепавицата. Представя развитието на двата занаята – абаджийство и терзийство, които използват дебели вълнени платове – аба и шаяк. Във витрина са показани част от използваните от майсторите инструменти.

Всички табла са с двуезични текстове на български и английски, а онези, които са предназначени за детската аудитория в музея, са с образите на музейните герои Радумко и Гиздана.

В рамките на проекта е разработена и отпечатана образователна игра „Пътешествие в миналото“ за семейства с деца над 7-годишна възраст, също и за малки групи посетители. Тя съдържа 12 въпроса, тематично свързани с всички нови експозиции.

Всяка група, семейство или индивидуален посетител, отговорили правилно на всички въпроси от играта, получават в Музейния детски център награда. Това е специално разработен музеен сувенир – метална чаша с дизайн – лого „Откривател на миналото“.