Новини Събития

Sofia Art Fair – грандиозен успех за съвременното изкуство в България

   
Sofia Art Fair – грандиозен успех за съвременното изкуство в България

Първото издание на Sofia Art Fair превърна София в истинска световна сцена на съвременното изкуство! Събитието преобрази представата за пазарния потенциал на този сектор и успя да привлече впечатляваща и разнообразна публика, както за откриването, така и и за всички събития, организирани в дните на изложението.

На 3 октомври Sofia Art Fair стартира с тържествена церемония, в която взеха участие кметът на София г-н Васил Терзиев – патрон на инициативата, Суни Данаджъ – изпълнителен директор на Sofia Art Fair, Радослав Механджийски – основен партньор в реализацията, и г-н Тодор Младенов –  изпълнителен директор на София Тех Парк. Специален музикален поздрав за гостите и участниците на изложението направиха Орлин Павлов и Милен Кукошаров. 

Събитието уважиха представители на много бизнес и социални общности, както и популярни личности, като Китодар Тодоров , Графа, Димитър Бербатов, Деян Статулов, Стефан Щерев, Радослав Парушев, Стефан Вълдобрев, г-жа Йорданка Фандъкова и много други. 

За три дни Sofia Art Fair отвори врати за широката публика. От петък сутринта до неделя вечерта, неспирният поток от посетители превърна събитието в истински празник.  Със страхотна енергия и ентусиазъм организатори и участници посрещаха групови посещения на училища, детски градини и организации, подкрепящи хора в неравностойно положение. Хора от всички възрасти разпознаха Sofia Art Fair като възможност да се запознаят за пръв път със съвременното изкуство.

Допълнителен блясък на изложението даде и впечатляващата за българския контекст паралелна програма с гост-лектори от България, Европа и САЩ. На цял отделен етаж, изпълнен с любопитни хора, блеснаха имена като Лиса Анастос – световен топ 200 колекционер и филантроп с ярко въздействие върху американското и световно съвременно изкуство, г-жа Лор Мартан Пуле – директор на проекта „Опакованата арка“ на Кристо и Жан-Клод, г-н Ху Ханру, световно разпознат куратор и творчески директор на Музея за съвременно изкуство MAXXI в Рим, г-жа Габриела фон Хабсбург – филантроп и скулптор, внучка на последния австрийски император и още много лектори. Всички те бяха очаровани от броя слушатели и автентичния интерес на българската публика към коментираните теми. 

В рамките на изложението се реализираха рекордни продажби за първо издание на форум от подобен характер в Европа, за които точна информация ще бъде предоставена в следващите дни. Tворби на български и международни артисти намериха свои собственици в България, Европа и света. Не е за подценяване, че  на изложението бяха забелязани именити колекционери от Австрия, Турция, Гърция, Франция.

„Шампиони“ в продажбите до момента са павилионите на международния арт дилър Стефан Стоянов, галерия Литъл Бърд Плейс, както и изцяло разпродадения павилион на консултантката и арт дилър Илинка Чергарова. 

Голям интерес имаше и към кураторските турове, които запознаваха най-любопитните с изложеното изкуство. Те продължиха до последната минута на изложението. 

Изкушените от технологиите пък имаха свободен достъп до кът с виртуална реалност, в който се наслаждаваха на VR творби от селектирани автори – проект, реализиран в сътрудничество с лабораторията за виртуална реалност в София Тех Парк.

Sofia Art Fair показа, на първо място, че интересът към съвременното изкуство в България е много значим. Изглежда е чакал това голямо събитие, което да го изведе на повърхността. Пазарният потенциал е огромен, а публиката е жадна за информация, за пряк контакт с изкуство и художници. Именно подобно мащабно и стилно събитие, което отговаря на най-добрите световни практики, откликва на тези потребности. 

Sofia Art Fair е катализатор за целия сектор и без съмнение демонстрира способността си да постави града и страната ни в европейския и световен календар на престижните изложения за изкуство. 

Sofia Art Fair показва, че изкуството в България наистина е значимо. То има нужда от смели проекти, изпълнени на високо професионално ниво, които да привличат публиката и нейния интерес. 

София вече е на картата на международните изложения за изкуство – в Европа и света. Защото изкуството е значимо. Първото издание на Sofia Art Fair положи началото на проект, чието развитие и израстване предстои.

 Sofia Art Fair е съфинансиран от „Фондация „Лъчезар Цоцорков“, част е от Културния календар на Столична община 2024, реализира се и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и с подкрепата на Посолството на Република Франция/Френски институт в България.

Основни партньори на събитието са Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Art and Culture Today, Sofia Tech Park.

Институционални партньори: Столична община, Министерство на културата, Министерство на туризма, Посолство на Франция/Френски институт в България, Американска Търговска Камара в България, Национална художествена академия, Нов български университет; Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Стратегически партньори: Citroen & DS Automobiles , Aya Estate, Buzalov & Chanova Law Office, VP Consulting, #ПромениКартинката – Информационна кампания на Филип Морис България, TDB Play.