Новини Транспорт

Българската авиокомпания Fly2Sky ще обслужва европейския туроператор TUI

   

Новият Airbus A320 на авиокомпанията
  Мирослав Иванов

Българската авиокомпания Fly2Sky ще започне да обслужва големия европейски туроператор TUI от 2025 г. Това обяви за TravelNews Петър Лавринов, изпълнителен директор на превозвача по време на събитие на Летище София, на което представи пристигането на родна земя на 10-тия си самолет във флотилията.

„Планираме да вземем още два самолета догодина, които да ни помагат за извършването на чартърни полети за TUI“, каза той. Авиокомпанията ще превозва пътници на туроператора от 4 пазара, като най-големият е Германия. Полетите ще бъдат осъществявани до летни дестинации, като предстои да бъдат уточнени, но включително може и до Българското Черноморие, подчерта Лавринов, който е и пилот.

Самолети на Fly2Sky летят още по линиите на Air Baltic и Air Serbia, включително и до София. През тази година сме осъществили 400 полета до столицата с наши машини и 20 до Варна и Бургас, посочи Петър Лавринов.
Fly2Sky е първата българска авиокомпания, която има разрешение и лиценз да оперира в САЩ. „Работим в партньорство с американска World Arlantic, като имаме базиран 1 самолет в Маями с български екипаж“, обяви Лавринов. Полети се правят предимно между градове във Флорида, но и до други държави в Централна Америка.

Авиокомпанията Fly2Sky представи вчера десетия си самолет, който е взет на мокър лизинг. Новото попълнение - Airbus A320 с регистрация LZ-FSG, е най-младият самолет в състава на превозвача, което подчертава амбицията му за модерен и ефективен флот. Самолетът е на 11 години и е модернизиран, преоборудван и с нови кожени седалки. С него беше извършен 15-минутен демо полет над София за журналисти и официалните гости. Той разполага със 180 места в икономична класа.
С новото попълнение, авиокомпанията вече има 10 самолета - Airbus A320 и Airbus A321. Някои от тях са оборудвани и с бизнес класа. „Възнамеряваме да добавяме по 1-2 самолета на година и да се развиваме“, коментира още Петър Лавринов. 
Fly2Sky е основана през 2016 г. В нея вече работят 350 човека, от които 250 са базирани в София, като 25% от екипа са и чужденци.
На церемонията по посрещането на самолета участваха Анелия Маринова, главен директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", както и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, операторът на Летище София.

Мирослав Иванов