Новини Транспорт

България – най-опасната страна за шофиране в Европа

   
България – най-опасната страна за шофиране в Европа

Според последните данни на Европейския съвет за транспортна безопасност, България се нарежда на първо място по смъртност на пътя в Европа през 2023 година. С ужасяващите 82 смъртни случая на милион жители, страната изпреварва дори страни като Румъния и Гърция, които също са известни с високи нива на пътни инциденти.

Тази тревожна статистика показва, че българските пътища продължават да бъдат изключително опасни за шофьорите и пешеходците. Въпреки редицата кампании и инициативи, насочени към подобряване на пътната безопасност, данните за 2023 г. отразяват, че проблемът не само не е решен, но и се задълбочава.

Защо България води класацията?

Причините за високата смъртност по пътищата в България са комплексни. На първо място, лошото състояние на пътната инфраструктура играе ключова роля. Много от пътищата в страната са с недобре поддържани настилки, липсва адекватно осветление, а пътната сигнализация често е неясна или липсва напълно. Освен това, шофьорската култура също оставя много да се желае – превишена скорост, агресивно шофиране и неспазване на пътните правила са често срещани проблеми.

Друг фактор, който допринася за лошата статистика, е недостатъчният контрол от страна на органите на реда. Въпреки наличието на мобилни камери и редовни проверки, много шофьори продължават да пренебрегват правилата на пътя, което води до сериозни инциденти.

Сравнение с други страни в Европа

За сравнение, държави като Швеция и Норвегия, където смъртността на пътя е съответно 22 и 20 на милион жители, показват, че с подходящи мерки и добри практики пътната безопасност може значително да се подобри. В тези страни акцентът е върху постоянния мониторинг на пътната обстановка, строгите правила за шофиране и сериозните наказания за нарушителите.

В същото време, Румъния, която заема второто място в черната класация, отчита 81 загинали на милион жители. Това показва, че проблемът със смъртността по пътищата не е изолиран само в България, а засяга и други страни в региона.