Новини Събития

Варненската статуя е на Гай Марий Хермоген. Поръчал си я е приживе

   
Варненската статуя е на Гай Марий Хермоген. Поръчал си я е приживе

Строителен предприемач откри изключително добре запазена мраморна статуя от античния Одесос във Варна.

Теренът бил подготвен за строителство, за който се е смятало, че вече е исторически изчерпан. Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град от строителният предприемач Георги Крайчев.

Днес от Archaeologia Bulgarica съобщиха, че варненската статуя е от II век, най-вероятно от третата четвърт на столетието. Изводът е на д-р Николай Шаранков (СУ "Св. Кл. Охридски"), който разчете надписа под скулптурата. Той гласи:

„Гай Марий Хермоген съоръжи тази статуя за себе си приживе.“

Според палеографския анализ шрифтът има голямо сходство с този на надписа за изграждане на водопровод от 157 г., а и посочването на три имена на римски гражданин също е по-характерно за II век. През III в., особено след едикта на Каракала, преноменът отпада, обясняват археолозите.

Николай Шаранков припомня и че в ефебския списък от 221 г. са споменати двама души, вероятно братя: Марий Сабин и Марий Виктор. Според него поради редкостта на родовото име Марий може да се предположи, че те вероятно са потомци на човека, издигнал статуята.