Новини Хотели

Туристите в Пловдив намаляват, но приходите от нощувки растат

   
Туристите в Пловдив намаляват, но приходите от нощувки растат

Броят на туристите, посетили област Пловдив  през август,  е намалял с 2.2 % в сравнение със същия месец миналата година.  В нощувките също има спад от 4 %. Това сочат данните на Регионалното статистическо бюро - юг. 

Въпреки намалелия брой на туристите в Пловдив и областта, приходите от нощувките на туристи са се увеличили с 10.4 % в сравнение с миналогодишните и са 2.7 милиона лева. От всички 140 хиляди нощувки, 34 хиляди са на чужденци, които предпочитат да отсядат на места с 4 и 5 звезди. От статистиката става ясно, че те отсядат  средно за  2 нощувки на местата за настаняване. 

Най- голям брой туристи са от Турция – 14%, следват ги Испания, Франция, Германия и Израел. Българите, от друга страна,  залагат на места с 2 , 3 или по-малко звезди. Тази година обаче, повече българи са предпочели да пренощуват на места с 4 и 5 звезди, а при тези с 3 има значителен спад - с 5.6 процентни пункта. 

При българските граждани също има увеличение на приходите- с 12% и са 7.7 милиона лева. Общият брой на нощувките им е 103 хиляди, а относителния дял на пренощувалите лица е  72 %.