Новини Събития

След успеха на Лас Вегас: Изграждат нова Сфера

   
След успеха на Лас Вегас: Изграждат нова Сфера

След успеха на Las Vegas Sphere – музикална и развлекателна арена, изградена в Лас Вегас в специфична сферична форма, ще бъде построена втора подобна структура, съобщава The Independent.

Огромната Sphere на стойност $2.3 млрд. отвори врати през 2023 г. и се превърна в най-скъпото място за забавление в столицата на хазарта. LED екран с висока разделителна способност обгръща половината публика, заемаща 17 500 места.

Арената вече беше домакин на концерти и спортни събития. Откриващият й уикенд се състоя на 29 септември 2023 г. с концерт на U2, като някои от местата бяха на цени между $400 и $500. Оттогава снимките на мястото станаха вирусни в социалните мрежи. 

Сега ще бъде построена друга подобна зала в столицата на Обединените арабски емирства. Министерството на културата и туризма на Абу Даби и Sphere Entertainment Co. обявиха плановете си за изграждане на Sphere в Близкия изток. Няма подробности за финансирането или конкретното място.

Абу Даби се опитва да се разграничи като туристическа дестинация от съседен Дубай в ОАЕ - богатата на енергийни ресурси федерация от седем шейхства на Арабския полуостров. ОАЕ се готвят и да отворят първото казино на територията си.

Без Сфера в Лондон

Някои проекти в емирствата обаче бяха прекратени или замразени с години заради икономически спад. През януари пък стана ясно, че нова Сфера няма да бъде построена в Лондон.

Madison Square Garden Entertainment (MSG) заяви, че не може да продължи да участва в процес, който е „просто политически футбол между съперничещи си партии“.

В писмо до властите от MSG определят като „изключително разочароващ“ факта, че лондончани „няма да се възползват от новаторската технология на Sphere и хилядите добре платени работни места, които тя би създала“.

През декември министърът на жилищното строителство на Острова Майкъл Гоув използва правомощията си, за да преразгледа отхвърлянето на разрешение за планиране от кмета на Лондон Садик Хан за Сфера с капацитет от 21 000 души в Стратфорд, Източен Лондон.