Новини Събития

DiVino.Taste за 13-и път ще се проведе в столицата

   
DiVino.Taste за 13-и път ще се проведе в столицата

DiVino.Taste – най-мащабният и значим форум, посветен на българското вино, ще се проведе от 29 ноември до 1 декември 2024 в зали 5 и 6 на Интер Експо Център София.

Специален гост на DiVino.Taste 2024 ще бъде самият Оз Кларк! За хората във винените кръгове той е истинска легенда – един от най-големите световни винени експерти, човек с феноменални сетива, гениален в писането за вино… Изявен актьор и певец в по-младите си години, той е харизматичен и вдъхновяващ оратор, заразяващ с ентусиазма си към виното и живота. Неговата лекция ще бъде и най-горещата и очаквана част в паралелната програма на събитието. Гостуването на мистър Кларк е възможно благодарение на подкрепата на Mastercard®!

Сред майсторските класове се очертават силни акценти като Бордо с успешни био/биодинамични истории и забележителни вина, Тайните винени съкровища на Италия, Потенциалът на мелнишките сортове, Преоткритите български сирена в съчетание с вино, и други. Предстои да бъде обявена цялата съпътстваща програма с всички привлекателни теми и дегустации, носещи едновременно познания и наслада.

В предстоящото 13-о издание на DiVino.Taste отново най-добрите и интересни вина от цяла България ще бъдат представени от своите създатели пред широка публика от винолюбители, ценители и професионалисти от всички браншове, свързани с виното, гастрономията, ресторантьорството и туризма.

За 13-и път ще празнуваме българското вино! Виненият бранш в България определено заслужава специално внимание и уважение – макар и изправен пред трудности, той постоянно демонстрира своя потенциал с разнообразието и все по-високото качество на предлаганите вина.

DiVino.Taste, организиран от DiVino, е най-успешният формат за популяризиране в България и по света на качественото българско вино и винопроизводство. Събитието се отличава не само със своите мащаби, но и с вдъхновяващата си колегиално-приятелска и предразполагаща атмосфера. Любимо място е за среща на винената общност и за приобщаване към нея на нови вино-ентусиасти. Сборен пункт е и за винарите от цялата страна, които опитват взаимно творенията си и сверяват часовниците си.
Тази година в изложението-дегустация ще участват около 85 български винопроизводители. Очаква се броят на посетителите да надхвърли 6000. И отново ще има интересни нови винарни, които за пръв път представят своите вина на изложението!

Ветрилото сред производителите е широко разтворено: от изби с над 100-годишна история до съвсем нови проекти; от много големи компании с продукция надхвърляща 5 млн. бутилки годишно, до най-малки занаятчийски производители с по няколко етикета и серии от 500-700 бутилки, дори и по-малко. Мащабите имат значение за бизнеса, но не и за качеството. Защото и малките, и големите представят впечатляващо добри вина. А DiVino.Taste e най-подходящото място те да бъдат дегустирани и опознати, не на последно място и заради безусловната равнопоставеност на всички производители. Освен това вината са представени от техните създатели – винари и/или собственици. Така посетителите имат пряк контакт с хората зад българските изби и могат да опитат и да се запознаят с концепцията и философията им, а и с историята на всяко вино.

Близо 600 от най-добрите български вина ще са на разположение за дегустация!

В предстоящото издание масите на производителите ще бъдат разположени в двете зали 5 и 6 на ИЕЦ София и отново ще са разпределени съгласно разделението на 8 български региона, възприето в DiVino и припознато от голяма част от производителите и винените професионалисти.

Подготвя се и по-обширна и богата гурме зона с вкусни кулинарни предложения, специални качествени храни, деликатесни продукти, зехтини, шоколади, винени аксесоари и услуги, както и места за отдих и разговори.

Всеобщият стремеж в DiVino.Taste – и на винопроизводители, и на организатори, и на спонсори и партньори, е да се привлича все по-широк кръг от винолюбители, да се задълбочава и развива винената култура и да се гради престижа на българското вино. В тази кауза е безценна подкрепата на спонсорите на събитието, Mastercard, Glass Pack Trade Şişecam и Acqua Panna & S. Pellegrino, към които отправяме горещи благодарности!

DiVino.Taste 2024 ще се проведе от 29 ноември – 1 декември, Интер Експо Център София, в зали 5 и 6.