Новини Събития

60% от туристите на Поморие са били българи

   
60% от туристите на Поморие са били българи

Българите са били основните туристи в Поморие това лято. Те са 60% от всички посетители на курорта. Въпреки добрият сезон, все още туризмът не успява да достигне нивата от 2019 година, отчетоха от общината на среща с местните хора, бранша и институции, прдава БНР. 

Българските туристи бележат ръст от 13%, но има спад в посещенията на румънци, поляци, германци и чехи. Малко над 36% от легловата база, с която разполага морската община, е била заета през сезона. 

Статистиката отбелязва и тенденция за намаляване на броя на нощувките до 5.3, посочва Щерион Златанов от общинския отдел „Туризъм“:

"Делът на чуждестранните туристи е спаднал до 39.49% поради загуба на ключови пазари като Русия и Украйна докато вътрешният туризъм бележи ръст. Основен фактор за спада в туризма е затварянето на големи хотелски комплекси след 2022 г., което значително намалява капацитета за настаняване и приходите. Приходите от туристически данък са намалели с 28,57% и поради по-краткия среден престой на туристите до 5 нощувки."

За първа година проблемът с паркирането не беше водещ, затова пък на дневен ред отново бе поставена темата за честите спирания на водата в пика на сезона заради аварии. Поморийци, които отдават туристически обекти, настояват още за по-ефективно сметосъбиране през сезона и повече поддръжка на зелените площи. Сред темите бе чистотата на плаж Юг.

Повдигнат бе въпросът да се забрани на туристите да влизат по бански в заведения и търговски обекти. Кметът Иван Алексиев бе скептичен, че такава забрана може да се наложи, но на свой ред коментира веещото се пране на местните, което посреща наши и чужди летовници от балконите в курорта.