Новини Събития

Банско се представя с гастрономически туризъм пред български и чужди журналисти

   
Банско се представя с гастрономически туризъм пред български и чужди журналисти

Задругата на банските механджии "Уникално Банско" съвместно с Община Банско организираха рекламно-опознавателен гастрономически тур за журналисти „Вкусът на Банско“. В него се включиха представители от специализирани електронни медии и печатни издания от България, Гърция и Сърбия.

Заместник-кметът на община Банско Сашка Въчкова и Юлия Попова, представител на Задругата на банските механджии, подчертаха значимостта на съхраняването на традициите и културно-историческото наследство. Част от които са местната кухня и битовите порядки от миналото. Това е начинът Банско да се открои на туристическата карта и да има свой уникален и атрактивен облик в глобализирания свят.

Целта на домакините е да популяризират местното кулинарно наследство – банската кухня и нейния балкански характер. Кулинарното наследство на Банско бе демонстрирано атрактивно и с много настроение чрез показване направата на емблематичната „Банска капама“ и сладкиша „Кукурини“. По време на обиколката, на журналистите бяха представени местни продукти - сирена и мед, и бяха организирани винени дегустация на изби от региона по поречието на реките Струма и Места.

Пред журналистите беше направена специална презентация на тема: „Гастрономическия туризъм. Ключът към увеличаване на доходите на местните предприемачи“. Тя беше представена от Мария Атанасопулу, председател на World Food Travel Association и посланик на Green Destinations, която акцентиравърху потенциала на този вид туризъм за утвърждаването на курортите като целогодишни дестинации. В същото време подпомага общинската икономика.

Представянето на Банско като дестинация за гастрономически туризъм, базирана на кулинарните традиции, местната култура, местните продукти и автентичност, има за цел да разнообрази предлагането за туристите, а именно – преживяването.

В края на посещението си, журналистите споделиха отличните си впечатления от качеството на храната, отношението и гостоприемството на банскалии.