Новини Събития

Гости и туристи се събраха в Смилян на традиционния Празник на смилянския фасул

   

  БТА

Традиционният Празник на смилянския фасул събра днес хиляди гости и туристи от цялата страна. Домакините на бобения празник почерпиха ценителите на деликатесния сорт с фасул чорба и курбан за здраве. Новата реколта смилянски фасул бе и на щандовете  на изложението-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“.  

Празникът се провежда за 22-ра година, представяйки емблематичната за района на горното поречие на Арда земеделска култура – едрия сорт фасул, наричан в Родопите фасульовица или фасулевица.  През годините е станал популярен на пазара като смилянски фасул, защото именно в района на Смилян и съседните села вирее най-добре. Разликата между вносния фалшификат и отгледания наистина в Смилян фасул е във вкуса, обяснява кметът на селото Чавдар Червенков. Той допълва, че климатът в Смилян и околностите предразполага отглеждането на фасула и тук става по-мек и вкусен. Този сорт боб не може да се отглежда на по-ниска надморска височина, а климатът по долината на Арда е оптималният за неговото развитие. Заради големите горещини и засушаване това лято, реколтата от смилянския фасул е по-оскъдна, обясняват производители.  Фасулените цветове окапват при прекалени жеги, добавят те.  Добивите от фасул са почти наполовина от миналогодишните, обяснява Бойко Златев, фермер от Могилица.

Цената на  фасула в Смилян тази есен е с 1-2 лева повишена – около 19-20 лв. за килограм от едрия и 18 лв. за по-дребния сорт. Поскъпването се обяснява с по-слабата реколта.

Производителите от селото и околностите дариха 300 кг фасул и 1 тон месо за днешната  празнична трапеза за 7000 души.  

Празникът на смилянския фасул е събитие, което е дълбоко вкоренено в традициите на района, то е естествена демонстрация на трудолюбието и гостоприемството на родопчани, посочи доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, председател на „Слоу фууд“ – България. Според нея смилянският фасул е една от емблемите за устойчиво местно производство. „Той е вкусен и здравословен, защото е произведен чисто, без химикали. Смилянският фасул е основен поминък на селото и е много хубава ангажираността на местната общност да си защити продукта“,  допълни доц. Димитрова.  

Преобладаваща част от отгледания в Смилян фасул се продава директно от производителите, това е най-сигурният начин купувачите да е сигурни в произхода и качеството на продукта, уточнява кметът Чавдар Червенков. Местните фермери твърдят, че повечето от продаваните на сергии по пътищата бобени разфасовки, предлагани като смилянски, са вносни и нямат нищо общо с Родопите. Не е възможно да се произведе толкова фасул в Смилян, колкото се продава по улици и пътища, изчислява Червенков. Дългогодишни клиенти и ценители на деликатесния сорт пристигат всяка есен в Смилян, за да купят автентичния боб. По този начин се стимулира и туризмът в региона, според производителите.

Конкурсът за производител на фасул на 2024 г. спечели Силвия Тютюнарова. Тя заяви пред БТА, че реколтата наистина е по-оскъдна, но е успяла да произведе достатъчно количества с повече поливане на площите. Част от производителите се отказват от отглеждането на смилянски фасул, защото става все по-трудоемко, обяснява Тютюнарова. Голямата награда в кулинарния конкурс за най-оригинално и вкусно ястие от боб бе дадена на Сълзица Гърбелова за „Дубайска торта с крем от смилянски фасул“. Чийзкрем със смилянски фасул бе една от изненадите в кулинарното състезание.

На изложение на фермерски продукти в Смилян бяха представени и традиционни производства от различни краища на страната. Месни и млечни продукти, мед, занаятчийски изделия  се представят на щандовете на базара „Чиста храна за нас и нашите деца“.  Празникът в „столицата“ на фасула – Смилян, продължава и утре.