Новини Турагенции

Almaza Bay – новата дестинация за българите в Египет

   


Курортът отваря врати за българи с новата програма на туроператора ABAX ltd.

Екип на TravelNews пътува из Египет на инфотур, организиран от туроператора "Абакс“ за представяне на новата дестинация за нашия пазар - Almaza Bay.

Пътуването се осъществява чрез чартърни полети от София до Хургада или Кайро, а трансферът до курорта се осъществява с автобус за около 5 - 6 часа. Това може би ще стресне повечето туристи, но пътуването не се усеща. Автобусите, които осигурява туроператорът „Абакс“, са комфортни, климатизирани и с тоалетна. От автобуса срещу 1 долар може да си вземеш вода и различни безалкохолни напитки - кола, фанта, спрайт.  Пътищата са хубави, асфалтирани, с по 5 ленти в посока и се пътува леко.

Ние сме първата група българи, която посети курорта Almaza Bay. Той е разположен на северния бряг на Средиземно море и се намира на около 30 км от град Марса Матрух. Той привлича с девствените си бели пясъчни плажове, кристално чисти и тюркоазени води, мек климат - топло слънце и прохладен бриз. Не случайно някои го оприличават с Малдивите, защото дава усещане за лазурно безвремие, безкрайно спокойствие и наслада за сетивата. Сезонът в Almaza Bay започва от 1 май и продължава до средата на октомври. Курортът се посещава основно от италианци, поляци, други западноевропейци и местни хора.

 

Хотелите са нови и хубави. 

Те са част от веригата Jaz. Четири от тях - Jaz Almaza Bay, Jaz Crystal, Jaz Oriental и Jaz Tamerina, са 5-звездни, разположени на първа линия на плажа и един 4-звезден - Almazino, намиращ се по-навътре в курорта. Петзвездните хотели предлагат фамилни и стандартни двойни стаи. Имат басейни, ресторанти, барове, СПА, магазини. Хотел Almazino разполага само с двойни стаи, един басейн и един ресторант.

В момента в Almaza Bay се строят два нови хотела, които се очаква да бъдат пуснати през 2025 и 2026 г.

Посетихме всички хотели и останахме очаровани от това което видяхме - стаи, обзаведени в типичен стил, отговарящи на името на хотела, които са с гледка или към басейните, или към морето. Те са просторни и чисти, като това се отнася и за баните.

Ние бяхме отседнали в хотел Jaz Almaza Bay и имахме 3 нощувки, достатъчно време за да усетим атмосферата и да се насладим на това райско кътче на Средиземно море.

Хотел Jaz Almaza Bay разполага с три отделни сгради за настаняване с фамилни и двойни стаи. В хотелския комплекс има множество басейни за възрастни и за деца, ресторанти и барове, които са разположени в хотела, на басейните и на плажа. Има СПА център с парна баня, сауна, джакузи и басейн. В Jaz Almaza Bay има няколко магазина, както и място за развлечения.

Настаняването в Almaza Bay, което предлага туроператора "Абакс“, е на база All Inclusive. Храната е отлична! Разнообразието може да задоволи всички вкусове, като едно е сигурно - гладни няма да останете. Има типични местни ястия, както и средиземноморска кухня. Предлага се риба, скариди, калмари, пилешко, телешко, различни видове ориз, супи, паста, пици, салати, сирена. Плодове има в изобилие - манго, гуава, пъпеш, банани, ябълки, портокали, грейпфрут, грозде и т.н. А десертите са много и разнообразни - баклави, кадаиф, пасти, торти, бисквити, френски макарони. Има фреш сокове, като ви препоръчваме задължително да опитате фреш сок от манго, със сигурност ще ви хареса. Алкохол може да се консумира само в баровете на хотела и плажа, като се предлагат различни коктейли, египетско узо, уиски и бира. Тук е мястото да припомним, че навсякъде в Египет е задължително да пиете само минерална вода и в никакъв случай такава от чешмата. 

Плажът на Almaza Bay 

е голям с фин пясък. Шезлонгите и чадърите са равномерно разпределени, като има достатъчно място. На плажа има възможност и за различни активности - игра с топка, плажен волейбол, тенис. На Almaza Bay Beach морето е плитко с пясъчно дъно, без камъни, а водата е кристално чиста и топла и не толкова солена, като в Червено море. Може да видите как плуват рибки и да се насладите на безкрайната морска шир. За спокойствието на туристите има спасители, както на плажа, така и около басейните на хотела.

Обслужването в хотела е на ниво - персоналът е много любезен, готов във всяко време да ви помогне или да задоволи вашите искания, но без да се натрапва. Всичко се подържа, чисто и изрядно. 

По време на почивка в Almaza Bay туроператора "Абакс“ предлага посещение на оазиса Siwa (Сиуа). Пустинята около него е невероятна - пясъчно море, простиращо се на стотици километри. Тук дюните могат да достигнат над сто метра височина. Сред забележителностите на оазиса Сиуа е и изворът на Клеопатра. Заобиколен от палмови горички и пясъчни дюни, изворът представлява естествен каменен басейн, дълбок около 20 м, който се захранва от минерална вода. Легендите твърдят, че самата Клеопатра е плувала тук при посещението си в Сиуа. Около басейна са разположени пъстри магазинчета и барове, предлагащи освежаващи напитки. 

Солените езера на Сиуа са удивително място, изпълнено с многобройни басейни, пълни със солена вода. Солеността на водата надвишава 97% (повече от тази на Мъртво море), поради което човек е невъзможно да потъне и се носи над водата. Дълбочината на езерата е около 4 м, някои от тях са топли, други студени. Това всъщност са части от солни мини. Езерото Зейтун е най-голямото сред тях и на пръв поглед изглежда, като мираж в далечината.

Дестинацията Almaza Bay се очаква да стане новият хит за българите, защото предлага всичко от което човек се нуждае за една пълноценна и вълнуваща почивка. 

В организирания инфотур от туроператора "Абакас" в Египет посетихме Луксор, Александрия и Кайро.

Луксор

В Луксор разгледахме комплекса Карнак, който представлява конгломерат от руини на древноегипетски храмове, параклиси, пилони и други здания. На входа на храма има дълга алея със сфинксове с овнешки глави. Карнак включва сгради, издигнати от много фараони през вековете. В древността това било най-святото място за египтяните - град на храмовете.

Посетихме и Долината на царете, и Долината на цариците. В тези необятни и мистериозни долини се помещават много гробници на египетски царе. Тук се намират мемориалните храмове на Рамзес II и Рамзес III, Тутанкамон, храмът на царица Хатшепсут, една от най-известните жени, управлявали Египет.

Храмът на Хатшепсут е истинско чудо на древната архитектура, а по стените му е изобразена историята на най-известната жена-фараон. За да бъде приета от тогавашното патриархално общество, Хатшепсут се облича в мъжки дрехи и носи фараонска брада.

На западния бряг на Луксор видяхме колосите на Мемнон. Това са две огромни статуи - единствените оцелели до днес останки от величествено издигащия се погребален храм на Аменхотеп III. Високите 20 метра статуи близнаци представят седналия Аменхотеп III с ръце, положени на коленете, и поглед, насочен на изток, към река Нил и изгряващото слънце. Предназначението им било да пазят входа към погребалния храм на фараона. Теглото на всеки колос е 1300 тона.

Впечатли ни и храмът Луксор, разположен на източния бряг на Нил. Тук е било мястото, където са били короновани фараоните на древен Египет. Най-голяма заслуга за построяването му имат фараоните Аменхотеп III и Рамзес II. Още на входа му ни посрещат две огромни статуи на Рамзес II. Някога там е имало два обелиска, като единият е останал там, а другият е в Париж и краси площад „Конкорд“. Впечатляващо е, че всеки фараон е добавял по нещо ново в комплекса без да променя общата архитектура, включително и светилището на Александър Велики, построено по времето, когато завладял Египет и присъединил земите му към великата си империя. Доста интересен факт е, че храмът Луксор е открит едва през 18-ти век. До тогава величественият комплекс бил затрупан от тонове пясък, а върху него било построено село. За да може днес светът да се наслади на това чудо, били премахнати и селото, и пясъците, а археологическите разкопки продължават и до днес.

Александрия

Александрия - град, който често остава в сянката на по-известните египетски забележителности като пирамидите в Гиза или храмовете в Луксор, предлага съчетание от богата история, културно наследство и съвременен чар, което го прави интересен за посещение от туристите.

Александрия е проектирана от Дейнократ, който придружавал Александър Велики още от Тракия. След като Александър завладява Египет, той харесва естествено защитеното пристанище близо до остров Фарос и се разпорежда там да се построи град. Александрия е бил един от най-важните културни и научни центрове на древния свят.

Тук се е намирала знаменитата Александрийска библиотека, която се смята за най-голямата в древността. Известна с богатството си и големия брой книги, които е съхранявала (предполага се, че броят им е бил около 700 000 тома). Причините за нейното разрушение все още не са напълно изяснени. Чрез съвместен проект между ЮНЕСКО и Египет днес върху мястото, където се е намирала старата библиотека, е построена съвременната библиотека „Александрина“.

Освен това в Александрия се намира прочутият Александрийски фар на остров Фарос - едно от Седемте чудеса на древния свят. Смята се, че това е първият фар на земята. След земетресение фарът се разрушава и се сгромолясва в морето.

Катакомбите на Ком Ел Шукафа в Александрия са най-голямото гробище, датиращо от гръцко-римския период в Египет. Много е интересна историята на откриването на катакомбите. През 1900 г. магаре се разхождало по една от улиците в центъра на Александрия. Разбира се, това не изглеждало необичайно, докато бедното магаре не паднало под земята. Шокираните местни жители надникнали в дупката, отворила се на улицата, и открили мрежа от катакомби, които стояли скрити от IV век след Хр. Повикани били археолози и се оказало, че магарето случайно е открило древните александрийски катакомби Ком Ел Шокафа, които се смятат за едно от чудесата на средновековен Египет. Катакомбите били наречени Ком Ел Шокафа, което означава „Могилата от отломки“, тъй като на мястото имало голяма купчина керамични отломки. Отличават се с уникална комбинация от египетски, гръцки и римски архитектурни елементи.

Кайро

Кайро, столицата на Египет ни завладя още с пристигането ни. Той е най-големият град в Африка и 15-ти в света. Местните го наричат "Масър", което е арабското име на Египет и означава "градът на победата" или „Покорителят“. Наричат Кайро и градът на 1000-та минарета. Разположен на двата бряга на река Нил, близо до началото на делтата на реката в Северен Египет и е населяван повече от 6000 години, като е бил столица на множество египетски царства. Кайро е свързан с историческото наследство на древен Египет, като в близост до него са разположени пирамидите в Гиза и древният град Мемфис.

Към момента населението на Кайро е 25 - 27 млн. души, като никой не знае колко точно. Колкото цяла България - 6 млн., са жителите само на Гиза. В момента в Кайро се строят няколко нови квартала за милиони жители. Трафикът обаче е неописуем - в целия мегаполис има само 3 светофара. За пешеходците е истинско приключение да пресичат, тъй като няма пешеходни пътеки, а се пресича между колите. Транспортната инфраструктура в града е добра, на няколко нива има платна, а част от естакадите минават под прозорците на блоковете на 4 - 6 етаж.

Пирамиди

Пирамидите в Гиза са създадени, за да пребъдат във вечността. И те правят точно това. Монументалните гробници са реликви от епохата на Старото царство на Египет, построени преди около 4500 години. Древните инженерни подвизи в Гиза са толкова впечатляващи, че все още озадачават учените. Трите велики пирамиди в Гиза са издигнати от фараоните Хуфу (Хеопсовата), Хафрен и Микерин. Най-ранните известни египетски пирамиди са открити в Сакара, селище северозападно от Мемфис. Най-стара от тях е пирамидата на Джосер, строена от 2630 до 2611 г. пр. Хр.

Сфинксът

Сред безбройните египетски сфинксове най-големият, най-старият и най-известният е великият сфинкс в Гиза. Въпреки че няма доказателства, свидетелстващи за възрастта му, се смята че е изграден преди около 4600 години. Дължината на фигурата е 73 метра, височината - 20 метра. Лицето е широко шест метра и е от издялан варовик. Сфинксът символизирал фараона на древен Египет като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток. В момента той е най-голямата загадка на Египет. Лявата му лапа е най-охранявана - смята се, че от там се влиза за град три нива надолу под земята и в момента учени проучват това.

Новият Египетски музей в Кайро

Нито една обиколка на Кайро не е пълна, ако в нея не се включва посещение на Египетския музей в Кайро. Ние бяхме първата българска група, която посети новия музей. Египетският музей в Кайро е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на древен Египет. Във момента се пренасят експонатите от старата сграда на музея в новата. Тук се помещават обелиск, статуи на Рамзес Велики, саркофази, запазени глинени съдове. Идеята е от новия музей в Кайро да се прокара директен лифт до пирамидите.

Впечатляващ - така с една дума може да опишем нашия инфотур в Египет, организиран от туроператора "Абакс".

Нашата група беше първата, която посети прекрасния курорт Almaza Bay, оазиса Сиуа, както и новия музей в Кайро.

Забележително е как древните египтяни, живели няколко хилядолетия преди нас, са влагали символизъм в абсолютно всичко, което са строели и създавали, сякаш са знаели, че ще оставят след себе си толкова величествена история за поколения напред. И както нашият гид от "Абакс" казваше по време на цялото ни пътуване - "за Египет ние всъщност все още нищо не знаем". Египет е древен и съвременен и трябва да се види и да се усети!

  Ани Валентинова, TravelNews