Новини Събития

Виена Шьонбрун Оркестра идва на коледно турне у нас

   
Виена Шьонбрун Оркестра идва на коледно турне у нас

„Виена Шьонбрун Оркестра“ пристига от австрийската столица за специално коледно турне в шест големи града у нас. Музикантите обещават автентичен виенски стил, великолепие и празничен дух на българската публика, която ще бъде поведена на очарователно музикално пътешествие през вековете с един от емблематичните оркестри на Австрия, съобщават организаторите на събитието от Vienna Trend Events.

Празничното турне на оркестъра в България започва през декември и ще премине през Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново, Русе и София. В традиционната коледна програма ще прозвучат вечните произведения на фамилията Щраус, поднесени с майсторство и страст.

Виена, известна като световна столица на класическата музика, е родина на някои от най-великите композитори като Моцарт, Хайдн и Щраус. Музикантите от дворцовия „Виена Шьонбрун Оркестра“ са наследници на тази богата музикална традиция, техните изпълнения притежават автентичен виенски стил, който е високо ценен по целия свят. Сред инструментите на състава е цигулка, изработена през 1697 г. от знаменития италиански майстор Карло Джузепе Тесторе.

Дворецът „Шьонбрун“ е сред знаковите забележителности на Виена и ежегодно привлича над 3 милиона посетители. Там е и първото изпълнение на шестгодишния Волфганг Амадеус Моцарт пред императрица Мария Терезия. И днес дворецът продължава да бъде място за престижни музикални събития и концерти на „Виена Шьонбрун Оркестра“.

В състава на оркестъра участват музиканти от различни страни. Всички те или са израснали във Виена, или са получили там своето музикално образование. Сред тях блестят и български таланти като Таня Джарова-Салюстио – концертмайстор от 1999 г., флейтистите Борис Липов и Венцислав Кандев, както и перкусионистът Светлозар Димитров, виолистката Пламена Иванова и пианистката Десислава Атанасова.

Камерният „Виена Шьонбрун Оркестра“ отбелязва успехи още от основаването си през 1997 г. Той е специализиран в репертоара на виенската класическа музика, по-специално произведенията на Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, както и в музиката на династията Щраус и техните съвременници. „Ние отдаваме голямо значение на виенския стил на звучене и можем да интерпретираме гореспоменатите композитори не само по изтънчен индивидуален начин, но и в съгласие с традицията. „Виенското” ни е в кръвта“, казват музикантите, цитирани в официалния сайт на двореца „Шьонбрун“.

Наред с редовната концертна дейност в двореца „Шьонбрун“ във Виена, оркестърът е международно признат като визитна картичка на Австрия в държави като Япония, Сингапур, Китай, Русия, САЩ, Бразилия, Дубай, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, Исландия, Естония, Гърция, Италия, Испания, Германия, Швейцария, Чехия, Румъния и България.

Ето и графика на концертите на „Виена Шьонбрун Оркестра“ за турнето у нас: Пловдив – 10 декември, зала „С.И.Л.А.“; Варна – 11 декември, ДКС; Шумен – 12 декември, „Арена Шумен“; Велико Търново – 13 декември, ДКС; Русе – 14 декември, „Арена Русе“. Минитурнето приключва в София, зала „България“, на 16 декември. Цените на билетите са от 79 до 139 лева.

Поради огромния интерес към концерта в София на 16 декември, за който местата са вече разпродадени, организаторите са осигурили още един концерт на същата дата с начален час 21,15 ч. Билетите за него се продават на цени от 109 до 159 лева.