Новини Събития

София събира лидерите в туризма от Балканите на 5 декември

   
София събира лидерите в туризма от Балканите на 5 декември

Една от четирите римски вили в света, които са запазени до днес, е открита в България и привлича туристи от цял свят, посочва журито на X-то издание на годишните награди за Балканска Туристическа Индустрия. 
Събитието, което ще се проведе на 5 декември в балната зала на хотел Хаят в София, е организирано от Глобал Медиа Груп и агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, които са част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
Общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма от Балканските страни ще превърнат София в столица на Балканите за десетото издание на Balkan Awards of Tourism Industry 2024.
Антична вила АРМИРА и община Ивайловград са финалисти за златните статуетки, съобщават организаторите.
"Армира" е открита преди повече от половин век при строежа на язовир, а разкопките на жилището и неговите околности започват през 1964 г. и продължават до 1980 г. В този период се разкриват множество интересни археологически находки, които разкриват множество аспекти от живота през тази епоха.
Вилата е изградена по подобие на римските дворци, с перистилна сграда и голям басейн.Интересното е, че има над 20 помещения само на първия етаж, а басейнът е под открито небе, като водата се затопляла от слънчевите лъчи. Тези архитектурни елементи разкриват не само лукса, но и напредъка в строителството и живота през този период.

Античната вила е датирана от I-III век сл.Хр. и е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи. Била е собственост на богат аристократ, който я построява в центъра на своето земевладение. В центъра на самата вила имало огромен басейн, живописно пълнещ се с водна струя, излизаща от красива мраморна фигура. Цялата вила е била декорирана с плочи и пана от искрящ бял мрамор, част от които може да разгледате и днес. Стените на коридорите и помещенията са били украсени с цветни стенописи. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Уникален и единствен от времето на римската епоха у нас е портретът от мозайка в господарската спалня, изобразяващ собственика с двете му деца - реставриран като част от чудесата на вила Армира. Вила Армира е изцяло реставрирана и отворена за посещения.
От 2014 г. е част от движението „100 национални туристически обекта“ на Българскиятуристически съюз.
Тя е паметник на културата със световно значение и е част от обектите в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.
През последните години античната вила "Армира" е предмет на реставрационни дейности и консервация, като част от усилията за запазване на културното наследство на България. Това място привлича вниманието на туристи и археолози от цял свят.

Проектът на Община Ивайловград „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила Армира“ по ОПРР започна през 2020 година. Финансирането е комбинирано и е на обща стойност 8,2 млн. лв. Дейностите са свързани с експониране и социализиране на паметника на културата с ювелирни мозаечни украси по подовете, изпълнени от бял и цветен мрамор с човешки, фигурални и геометрични мотиви, капители, ажурни парапети, херми, фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор.
 
Проектът осигурява и атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената наблюдателна кула с височина 28 метра – осветена и с външен асансьор, от която се открива красива гледка. Обособен е и интерактивен център, в който гостите могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. В сувенирния магазин ще откриете реплики на артефакти и тематични сувенири. Оформени са детска площадка, алея и много други удобства за посетителите..

Подробна информация за всички възможности за настаняване, почивка, кулинарни изкушения, пътешествия, романтика, приключения и интересни идеи за красиви спомени, гостите намират в Туристически информационен център – Ивайловград.