Новини Събития

Проектът CultourGastronomy разкрива тайните на кулинарния туризъм

   
Проектът CultourGastronomy разкрива тайните на кулинарния туризъм

Любопитен проект, съфинансиран от ЕС, свързва селскостопанският кооператив CDE Petra Patrimonia (Франция), Университетът на  Саламанка (Испания), Политехническият университет в Анкона (Италия), Центърът за екология МСЕ (Гърция) и Фондация ПАКС Родопика (България). Целта на участниците е да развият гастрономическия туризъм в тези европейски региони, които са силно привлекателни благодарение на местната си кухня и местните си продукти, а гастрономията определено е част от туристическата оферта.

Проектът “Насърчаване на потенциала за кулинарен туризъм на малки производители на традиционни храни и напитки и повишаване на знанието за европейското и националното кулинарно наследство – CultourGastronomy” е по програма “Еразъм+” и е насочен към местни фермери и производители, както и малки семейни фирми в туристическия сектор. 

мандра

CultourGastronomy има за цел да разработи пълна програма за обучение и дигитални инструменти за укрепване на уменията им, като ще им помогне да научат как могат да развиват гастрономически туризъм. Пограмата за обучение е насочена изцяло към малките производители на традиционни храни и напитки, за да могат да получат възможност да се включат в кулинарния туризъм и в популяризирането на техните продукти като част от културното и кулинарно наследство на техния регион.

Освен към малки и семейни производители на местни и типични храни и напитки, проектът е насочен и към туристическите агенти, които могат да разнообразят и подобрят своята оферта чрез кулинарен туризъм. CultourGastronomy има за цел  да насърчи развитието на устойчиво партньорство между фермери, производители на храни и напитки и заинтересованите страни в туризма като създаде предпоставки за сътрудничество и създаване на работещи партньорски мрежи.

мишелин

Със съвместните усилия на партньорите вече са факт следните инструменти в подкрепа на малките производители на традиционни храни и напитки:

  • Пълен курс за обучение за малки местни производители на храни и напитки и доставчици на туристически услуги, за развитие на техния потенциал и привличане на нови туристи чрез разработване на интересни туристически предложения и оферти.
  • Платформата за електронно обучение CultourGastronomy, която предоставя безплатен достъп до всички резултати от проекта, както и интерактивна библиотека с разнообразни материали по темите на проекта.
  • Ръководство за гастрономия и културно наследство, за да повиши осведомеността сред компаниите и местните общности относно значението на производството на местна храна и запазването на кулинарната идентичност на техните региони.

Материалите по проекта са публикувани на: https://cultourgastronomy.eu/, регистрацията е безплатна при първото влизане в обучителната платформа. Още информация за CultourGastronomy има и в YouTube канала на проекта: @CultourGastronomy-d2z и на Facebook & Instagram страницата cultourgastronomy4.