Любопитен проект, съфинансиран от ЕС, свързва селскостопанският кооператив CDE Petra Patrimonia (Франция), Университетът на Саламанка (Испания), Политехническият университет в Анкона (Италия), Центърът за екология МСЕ (Гърция) и Фондация ПАКС Родопика (България). Целта на участниците е да развият гастрономическия туризъм в тези европейски региони, които са силно привлекателни благодарение на местната си кухня и местните си продукти, а гастрономията определено е част от туристическата оферта.
Проектът “Насърчаване на потенциала за кулинарен туризъм на малки производители на традиционни храни и напитки и повишаване на знанието за европейското и националното кулинарно наследство – CultourGastronomy” е по програма “Еразъм+” и е насочен към местни фермери и производители, както и малки семейни фирми в туристическия сектор.

CultourGastronomy има за цел да разработи пълна програма за обучение и дигитални инструменти за укрепване на уменията им, като ще им помогне да научат как могат да развиват гастрономически туризъм. Пограмата за обучение е насочена изцяло към малките производители на традиционни храни и напитки, за да могат да получат възможност да се включат в кулинарния туризъм и в популяризирането на техните продукти като част от културното и кулинарно наследство на техния регион.
Освен към малки и семейни производители на местни и типични храни и напитки, проектът е насочен и към туристическите агенти, които могат да разнообразят и подобрят своята оферта чрез кулинарен туризъм. CultourGastronomy има за цел да насърчи развитието на устойчиво партньорство между фермери, производители на храни и напитки и заинтересованите страни в туризма като създаде предпоставки за сътрудничество и създаване на работещи партньорски мрежи.

Със съвместните усилия на партньорите вече са факт следните инструменти в подкрепа на малките производители на традиционни храни и напитки:
- Пълен курс за обучение за малки местни производители на храни и напитки и доставчици на туристически услуги, за развитие на техния потенциал и привличане на нови туристи чрез разработване на интересни туристически предложения и оферти.
- Платформата за електронно обучение CultourGastronomy, която предоставя безплатен достъп до всички резултати от проекта, както и интерактивна библиотека с разнообразни материали по темите на проекта.
- Ръководство за гастрономия и културно наследство, за да повиши осведомеността сред компаниите и местните общности относно значението на производството на местна храна и запазването на кулинарната идентичност на техните региони.
Материалите по проекта са публикувани на: https://cultourgastronomy.eu/, регистрацията е безплатна при първото влизане в обучителната платформа. Още информация за CultourGastronomy има и в YouTube канала на проекта: @CultourGastronomy-d2z и на Facebook & Instagram страницата cultourgastronomy4.