Събития

CNN нареди шопската салата сред най-добрите в света

   
CNN нареди шопската салата сред най-добрите в света

Твърди се, че ястието, известно като салата, датира от древноримския навик за потапяне на маруля ромен в сол – "herbe salata“ означава "солени листа“. Сега, векове след като концепцията е възникнала в Древен Рим, салатите може да извикат пред някои образ на кофа с маруля с избрани от вас добавки от вездесъщите вериги за салати; за други това е топла купа със зърнени храни (като салата фаро) или салата без маруля (като макаронена или картофена салата, или салата от зеле). Салатата се смята от някои за студена, овкусена и нарязана гарнитура, докато други превръщат салатите в пълноценно ястие, като добавят разнообразие от протеини.

Накратко, салатите означават различни неща за различните хора; ключът се крие в пресните съставки, текстурата и добре балансирания дресинг, пише CNN.

Независимо от начина, по който се сервира, една салата може да говори много за дадено място. От Гърция до Мексико, Етиопия и Япония, не става въпрос само за съставки (зеленчуци, билки, листа) или подправки, дресинги и текстури – често има предистория на рецептата, която се позовава на време, място и наличие на продукти. Попитайте всеки готвач и той ще ви каже, че създаването на салата не е за хора със слаби сърца, което вероятно е причината толкова много класически салати да се запазят в продължение на години, с малки вариации освен малки включвания или изключения.

Ето някои от най-добрите салати от цял свят:

Панцанела (Италия)

Италианската хлебна салата, или Панцанел , започва с остатъци от храна: по-специално еднодневен хляб. В любимия си нюйоркски ресторант Via Carota, италианските готвачи Джоди Уилямс и Рита Соди сервират бестселър, не твърде разкислена тосканска салата панцанела, използвайки отлежал оцет, което може би е ключът към нейното съвършенство. Рецептата им изисква накъсани парчета еднодневен селски хляб да се поляят със солена смес от оцет, която да абсорбира цялата саламура, и да се смесят с нарязан зелен лук, зрели домати, краставици и целина, и да се разбъркат със зехтин и босилек. Произходът на салатата датира от векове като евтино ястие, приготвяно от тоскански селяни, използващи остатъци от храна и местни продукти.

Салата Нисоаз (Франция)

"Нисоаз“ се отнася до френски стил на готвене, по-специално от град Ница, където известният ресторантьор и готвач на кралска особа, Огюст Ескофие, усъвършенства салата "Нисоаз“, като добавя картофи и зелен фасул към комбинация от аншоа, маслини "Нисоаз“, каперси, риба тон, твърдо сварени яйца и чери домати върху бостънска маруля. Джулия Чайлд смята салата "Нисоаз“ за едно от любимите си летни ястия и с основание – тя е лека, но същевременно засищаща и пълна с вкус.

Юшен (Сингапур)

За да отпразнуват щастливата Лунна Нова година, сингапурците и малайзийците създават заедно Юшенг (или йи санг) - сладка и пикантна салата от сурова риба, известна като "хвърляне на просперитет“. Юшенг може да се преведе като "сурова риба“ и звучи като китайския израз за "увеличение на изобилието“, което го прави популярно предястие по време на китайската Нова година, при това церемониално. На типично събиране, една по една, всяка съставка се добавя към ястието в плато, като домакинът поръсва салатата с ядки, семена, подправки и дресинг. Участниците хвърлят съставките - нарязани зеленчуци като моркови, репички дайкон, краставица и маринован джинджифил, заедно със сурова риба - с клечки възможно най-високо, докато изразяват добри пожелания за новата година.

Салата Наранги (Индия)

Индийската готвачка Асма Хан пише в готварската си книга "Мусон: Вкусни индийски рецепти за всеки ден и сезон“, макар че Индия няма огромно разнообразие от салати в сравнение със средиземноморските култури. Разбира се, те ядат пресни зеленчуци с храната си, а една конкретна салата, която Хан сервира, е подправено цитрусово и зеленчуково ястие, наречено салата "Наранги“. Тя се приготвя с портокали, нарязани червени или зелени люти чушки, моркови, зеле и карамфил. Подправена е със смес от мед и оцет, която е пикантна, солена, сладка и свежа, с точното количество пикантност.

Салат Кацуц (Израел)

Израелско-американският готвач Майкъл Соломонов пише в своята готварска книга-бестселър "Захав: Светът на израелската кухня“, че тази израелска салата има арабски произход и често е известна като арабска салата, но има място на всяка маса в Израел. Приготвена с прясно нарязани краставици, домати и магданоз, зеленчуците се разбъркват в купа със зехтин, кошерна сол и лимонов сок и се сервират. В Близкия изток освежаващите съставки са повсеместни и тъй като доматите и краставиците се отглеждат целогодишно, те са евтини и широко достъпни.

Енсалада де Палмитос (Аржентина)

Родом от Южна и Централна Америка, палмовите сърца са зеленчук, произлизащ от вида палма и датиращ от цивилизациите на маите. Изключително нетрайни, палмовите сърца често се нарязват и консервират за съхранение и се срещат в салати в цяла Централна Америка, особено в Аржентина. Аржентинската салата "палмови сърца“ ( ensalada de palmitos) се приготвя от нарязани консервирани палмови сърца, домати и авокадо, овкусени със смес от сок от лайм и гарнирани със зелен лук и кориандър. Лесна за сглобяване и приготвяне, салатата често се сервира на плато, за да придружи по-тежки ястия с говеждо и месно месо.

Шопска салата (България)

Най-известната салата на България, която е популярна и в цяла Югоизточна Европа, хрупкавата и цветна шопска салата се приготвя с нарязани зрели домати, печени чушки (обикновено зелени, но понякога червени), краставица, люти чушки (по избор), лук (обикновено червен), заедно с магданоз и ронливо сирене. Залива се с ъс зехтин и понякога с черни маслини. Наречена на името на района на Шоплук в Западна България, цветовете на салатата (червени домати и чушки, зелени краставици и бяло сирене) се смятат за националното знаме. Известният български готвач Силвена Йохан Лаута дори е включил рецепта за шопска салата в книгата си "Храната и готвенето на Румъния и България“.