Разхождайки се по неговите живописни улици, е почти невъзможно да останете безразлични към богатия аромат на подправки, прясно изпечено месо и разнообразни ястия, които на всяка крачка приканват да откриете дълбоко вкоренената кулинарна традиция.
В морето от ресторанти, които Истанбул предлага, човекът на сръбския Курир" предлага шест места, които ме спечелиха не само с вкусовете си, но и с историите, които носят.
Antiochia ресторант – автентични вкусове от югоизтока
Скрит в живописния квартал Бейоглу, Antiochia е ресторант, който пренася в чинията духа на Югоизточна Турция, особено вкусовете от Антакия (някогашната Антиохия).
Техните ястия са прости, но експлозивни по аромат – мариновано агнешко, мутабал, пикантни мезета и перфектно изпечен сомун. Интериорът е скромен, но топлината на персонала и ароматите от скарата ви карат да се чувствате като на семеен обяд при някой от Анадола.
Hamdi ресторант – вечеря с гледка към Златния рог
Ако търсите съчетание на първокласна турска кухня и грандиозна гледка, ресторант Hamdi близо до моста Галата е задължително място. От най-вкусните риби до класически кебапи, всяка хапка носи духа на Газиантеп, известен епицентър на турската гастрономия.
Докато се наслаждавате на кебап „Али Назик“ и студен айран, гледката към залеза над Златния рог остава незабравима.
Revma ресторант – модерното лице на егейската кухня
Разположен в шикозната част на Кадъкьой, Revma предлага освежаващ поглед върху егейската кухня.
Тук доминират леки, морски специалитети. С чаша студена ракия и мезе, атмосферата напомня на летни вечери по егейското крайбрежие. Интериорът излъчва минимализъм, но всеки детайл е внимателно обмислен.
Çiya Sofrası – гастрономическа машина на времето през Анадола
На азиатската страна на града, в сърцето на Кадъкьой, се намира Çiya Sofrası, почти институция за любителите на автентичната анадолска кухня.
Собственикът и готвачът е известен с изследването на забравени рецепти от всички краища на Турция. Менюто се променя ежедневно, а в предложението са ястия като ориенталски яхнии, кисело-сладки чушки, пълнени със сушени плодове, и агнешки специалитети. Това място е идеално за любителите на разнообразни вкусове.
Muutto Galataport – скандинавска естетика и местни съставки
На самия бряг на Босфора, в новоизградения комплекс Galataport, Muutto представя сливане на скандинавска простота и местни съставки. Въпреки че не е класически турски, това място се отличава със свежест, креативен подход към приготвянето на ястия и внимателно подбрани вина от региона. Идеално е за тези, които искат нещо по-различно, но все още вкоренено в местната традиция.
Spice Bazaar – магия на подправките на всяка крачка
Въпреки че не е класически ресторант, Spice Bazaar (Египетският пазар) е епицентър на вкусове и аромати на Истанбул. Тук се срещат кимион, сумак, червен пипер и десетки други подправки, които са в основата на всяка турска кухня.
На много щандове можете да опитате сушени плодове, локум, ядки, но и сандвичи със суджук или balık ekmek (риба в питка), които се приготвят непосредствено до базара.
Всеки от тези ресторанти предлага уникален поглед върху разнообразието на турската кухня – от улична храна до семейни рецепти, предавани от поколения. В Истанбул храната не е просто необходимост, тя е преживяване, среща, емоция. И ако искате наистина да опознаете този град, първо се запознайте с „неговите вкусове“.