Norwegian Air прекратява договорите с Boeing за покупка на 97 самолета

  30 Юни 2020, 16:18     755      0

Norwegian Air Shuttle ASA уведомява Boeing Co., че прекратява договорите за покупка за всички 97 от оставащите самолети по поръчка, като се позовава на продължителното заземяване на 737 Max и проблемите с двигателя при 787 Dreamliner, предава investor.bg.

Решението касае 92 самолета Boeing Max с тесен корпус и 5 модела Dreamliner за полети на дълги разстояния и свързан пакет за поддръжка.

Авиокомпанията, която миналия месец постигна спасителна сделка със своите кредитори, след като коронавирусът Covid-19 сви значително пътуванията със самолети, заяви, че също така е предявила иск за връщането на предплатата за самолетите плюс компенсация, обвързана с приземяването на 737 Max заради проблеми.

С прекратяването на тези договори Boeing губи един от най-големите си клиенти в Европа.

Като част от плана си за адаптация към реалността на фона на пандемията авиокомпанията планира да свие флотилията си от сегашните си 160 самолета. Превозвачът освен това преустановява по-голямата част от полетите си на дълги разстояния до април 2021 г. Този месец ще бъдат рестартирани 76 маршрута в Европа, тъй като ограниченията за пътуване се облекчават.

Разговорите с Boeing „не доведоха до споразумение с разумна компенсация“, казва Norwegian Air в изявлението си. Самолетите струват най-малко 10,6 милиарда долара на базата на каталожни цени, преди обичайните отстъпки.

От Boeing отказват да коментират отношенията си с клиенти.

В момента авиокомпанията оперира само по 13 вътрешни полета с 8 самолета. Авиокомпанията ще увеличи капацитета до 20 самолета, като добави маршрути до европейски градове, включително Лондон, Париж и Барселона, и връща около 600 пилоти и кабинен екипаж от продължителния отпуск.

коментари

Добави своя коментар