Окончателно забраниха на круизните кораби да акустират във Венеция

  11 Август 2019, 12:11     0

Круизните кораби са обвинявани от дълги години, че рушат старините на Венеция.

След десетилетия битка, жителите успяха да накарат властите да забранят на гигантските туристически кораби да акостират директно в града.

Италианското правителство обяви, че ще започне да пренасочва круизните кораби от историческия център на града, който се посещава от около 30 млн. туристи всяка година, предава dailymail.co.uk.

Решението дойде, след като круизен кораб удари малка туристическа лодка в един от каналите на Венеция през юни, наранявайки петима души. 

През същия месец друг круизен кораб нанесе щети на ресторант, намиращ се до един от каналите.

Тези инциденти провокираха местното население да протестира във водата с флотилия от малки лодки. 

Населението на града, което възлиза на 55 хил. души, твърди, че корабите носят огромна заплаха, пускайки по 30 хил. туристи на сушата в пиковите летни месеца.

От 60 хил. туристи, които минават през града всеки ден, по-малко от половината остават да нощуват през нощта.

Древните дървени основи на Венеция се рушат под натиска на огромните турстически кораби.

Министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели заяви, че круизните кораби постепенно ще бъдат преместени от текущите си маршрути, предава Financial Times.

От следващата година планът предвижда корабите да акостират на пристанища, далеч от града, като терминалите Фузина и Ломбардия, които са на три мили от лагуната на италианската континентална част. Къде точно ще спират големите кораби ще бъде решено в бъдеще след обществено обсъждане.

През юни основната организация за опазване на наследството на Венеция призова ООН да вкара града в списъка със застрашени дестинации.

Мариарита Сигнорини, президент на Italia Nostra - организация за защита на наследството и природата, посочи, че круизните кораби трябва да бъдат отстранени от крехката лагуна, тъй като може да предизвикат екологична катастрофа. 

Венеция и нейната лагуна се намират в списъка на световно културно наследство, но според Italia Nostra, огромните вълни от туристи застрашават населеното място.

През февруари стана ясно, че властите в града планират създаването на система за резервации, така че посетителите да плащат за вход преди пристигането си във Венеция.

Властите посочват, че туристите - дори и тези, които минават за няколко часа през града, ще бъдат таксувани с между 2 и 5 евро, като таксата може да скочи до 10 евро в най-натоварените месеци.

Надеждите са, че до 2022 г. всички посетители ще бъдат таксувани, което ще даде възможност на властите да осъщестяват мониторинг на посещаемостта.

През миналата година Венеция предприе мерки срещу невъздържаните туристи. През септември бяха обявени планове за забрана на сядане на земята, като глобите варират от 50 до 500 евро.

По-късно излезе забрана за разнасянето на алкохол по улиците след 7 часа вечерта. /profit.bg

коментари

Добави своя коментар