Откриха 19 пещери след свличане на огромна земна маса в Китай

  19 Ноември 2019, 22:17     0

Експедиция, изследваща гигантско свличане на земни маси в горите в Китай, откри огромен пещерен комплекс под земята.

Изследователите твърдят, че групата от 19 пещери е едно от най-големите струпвания на такива пещери, открити в страната, като го сравняват с най-големия клъстър на подводни пещери в света, разположен също в Китай. Откритието е направено в гора между градовете Чънсян и Лонг в района на Напо в южната част на страната, граничеща с Виетнам, предава БГНЕС. Съобщава се, че 19-те пещери са разпръснати "като низ от мъниста" около басейна на подземната река Дингей, дълга 60 км. на дълбочина 292 метра. Обемът на всяка от пещерите е над един милион кубически метра, а всички са разположени на надморска височина от над 1000 метра, според изявление, публикувано от министерството, което също публикува снимки и видео от вътрешността на пещерите.

Според китайските власти откритието може да доведе до значителен скок в приходите от геоложки туризъм в Напо, известен с карстовите си геоложки образувания.

Пекин твърди, че на негова територия се намира най-дълбоката подводна пещера в света, както и най-големият клъстър от подводни пещери на планетата.

 

коментари

Добави своя коментар