Почивка на най-големия виетнамски остров Фу Куок (снимки)

  10 Юли 2019, 17:11     0

Виетнам е дом на около 2030 мили красиво крайбрежие и стотици острови. Но по-специално един от тях е на път да се пребори за любовта на туристите с плажните гиганти като Пукет или Бали.

Фу Куок, остров от 222 кв. мили в Тайландския залив, се радва на бързо развитие и все по-голям списък от директни полети.

Броят на посетителите е нараснал главозамайващо на около 2,5 милиона през 2018 г. - 25% скок в сравнение с предходната година. Повечето идват заради красивите плажове - като Сао Бийч, Лонг Бийч и Онг Ланг Бийч. Но островът може да предложи много повече от красиви живописни плажове, разказва CNN.

 


Туристите могат да плават с каяк през рибарските селища или да хапнат на пресни морски дарове на борда на плаващ ресторант, да ловят риба с калмари или да посетят ферма за перли, за да видят как "Перленият остров" е получил названието си.

Много хора идват за уикенда, тъй като полетът от Хо Ши Мин е кратък.

Има много забавления на Фу Куок.

Ако сте почитател на гмуркането, водите около Фу Куок са пълни с морски живот. Повечето красиви рифове са около морския парк Фу Куок в южната част или в кораловите градини Ган Дау, разположени на северозападния край.

Освен раци, калмари и стотици риби сред кораловия риф, може да имате достатъчно късмет да забележите костенурка или зелена костенурка - и двете са застрашени видове.

Ако сърцето ви е в гмуркането, най-доброто време да отидете е през сухия сезон, от октомври до април, за най-добра видимост.

Комбинация от ресторант на открито и пазар за морски дарове, рибарското селище Хам Нин обещава достъпна, весела вечер. Разположено на източния бряг, селото се простира по протежение на канал, където над водата се издигат къщички, цветни лодки и плаващи ресторанти. 
 


Тук можете да намерите много видове морски дарове, като известните раци, миди, стриди и морски таралежи. Но ако обичате риба, трябва да опитате риба cobia [наричана още черна риба] - това е нежна, люспеста бяла риба с черни люспи.

За обяд или вечеря пътниците могат просто да вземат от ежедневния улов и да изберат метод за приготвяне - на скара, на пара, пържена по местен стил в горещ съд - с пипер, чесън и планина от виетнамски билки.

Въпреки че туризмът превзема острова, Фу Куок е все е силно селскостопански, като произвежда разнообразни продукти, от пипер, през мед, до перли.

Твърди се, че фабриката за рибен сос Khai Hoan произвежда най-добрия рибен сос в страната. Обичайно използвана във виетнамската кухня, кехлибарената съставка е направена от ферментирали аншоа.

В пчелната ферма на Фу Куок можете да научите за съществената роля на пчелите в екосистемата. След обиколката опитайте малко суров мед с чай от лимонена трева.
 


След това разгледайте фермата за бисери Ngoc Hien, където можете да научите всичко за историята и процеса на отглеждане на перли във Фу Куок. След урока можете да пазарувате на съседния пазар за висококачествени сувенири. Компанията използва цялата черупка от стриди за създаване на красиви кутии, копчета, инкрустирани мебели и предмети на изкуството.

Перлите обикновено са бели, но можете да намерите и някои черни, сиви и жълти видове. Жълтите и сивите са най-редки, и затова - най-скъпите.

В живописната ферма за пипер на Фу Куок можете да се насладите на селскостопанския живот с обиколка на фермата, готварски клас, занаятчийска бира или дегустация на вино от местни Sim (плодове от розово дърво).

Единственият вечерен пазар Дин Кау, в западния крайбрежен град Дуонг Донг (най-големият градски център на Фу Куок), е преживяване, което не бива да пропускате. Има десетки щандове за храна, ароматни скари и маси на открито, както и отлични гурме сувенири - помислете за черен пипер, кафе, чаени листа, фъстъци, шоколад и още, и още.
 

 
И накрая - задължително - качете се на въжената линия. Може да е твърде туристическо, но си заслужава. Открита миналата година, това е най-дългата непрекъсната въжена линия с три въжета в света, която се простира на около 5 мили дължина.
 
Пътуването започва на остров Фу Куок на причудлива римска тематична станция, след което се издига над островите и кораловите рифове по-надолу. След около 15 минути можете да скочите на остров Хон Том (известен още като "Островът на ананасите"), на юг от Фу Куок, за да опознаете тучния природен парк Хон Том и да се отпуснете на плажа. /economic.bg

коментари

Добави своя коментар