Показват локомотив и ретро вагони от царско време за годишнина от откриването на жп линията до Белица

  30 Юли 2019, 08:25     0


БДЖ ще се включи в тържественото отбелязване на 80-годишния юбилей от откриването на теснопътната линия в участъка Чепино - Якоруда - Белица. Инициативата за честването на историческата годишнина е на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ под мотото „80 години железница до Белица”.

На тази дата през 1939 г. съвсем изненадващо за местното население лично Цар Борис III открива новопостроената отсечка, управлявайки локомотива на първия влак, което се превръща в двоен празник за жителите на Белица и околността.

Специално за празничния ден още от 08.00 часа на втори коловоз в малката гара Септември БДЖ ще експонира историческия парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. До 13.00 часа всички желаещи ще могат разгледат  парния локомотив и ретро вагоните и да си направят снимки за спомен в автентичната обстановка на старомодните салони, облицовани с дърво.

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак „Родопи” в 08.45 часа. В празничния ден представителите на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема „80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”.


За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени.

При пристигането в гара Белица в 12:25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде отслужен молебен за здраве, ще се напомни за същия ден преди 80 години, ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка и за финал ще има организирана музикална програма и почерпка за гостите.

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите в страната.

коментари

Добави своя коментар