Разочарованието да посетите Париж

  10 Октомври 2019, 11:46     0

Известната фраза „Да видиш Париж и да умреш“ в наши дни означава, че някой най-накрая е постигнал мечтата си. Но може да се приеме и буквално, пише profit.bg.

Защото често туристите са толкова разочаровани от френската столица, че им се иска да умрат след посещение в Париж. Това не е градът, който са виждали във филмите, чели са за него в книгите и са разглеждали в туристическите справочници.

И се оказва, че това е световен феномен. Съществува дори и така наречения Синдром на Париж - психологическо разстройство при хора, разочаровани от столицата на Франция.

Вижте 11 причини, поради които той съществува, според Bright Side:

1. Дълги опашки пред Айфеловата кула

Преди да пътуват до Париж, всички мечтаят да видят най-известната забележителност в града - Айфеловата кула. Много туристи държат да се качат и на наблюдателната й площадка.

Първото разочарование ги очаква, когато попаднат на огромната опашка пред кулата. Воторото идва, когато проверката на входа й много прилича на тази на летището. 

След целия този стрес искате да си починете и да си направите пикник на тревата в подножието на атракцията? Не бързайте. Вероятността голяма част от нея да е оградена заради събитие или публична демонстрация е огромна. Освен това тя не е така зелена, като тревата дори липсва на места. 

По-добре е да се насладите на гледката към Айфеловата кула от разстояние. Ето защо препоръчваме да отидете до квартал Монмартр и да се изкачите по стълбите Sacré-Cœur. Това е чудесна наблюдателна точка, от която можете да видите целия град.

2. Огромни тълпи на входа на Лувъра

Друго популярно място в Париж е Лувъра. Много пътешественици, които не са си купили билети предварително, ще трябва да се справят с огромните опашки пред входа на музея.

Най-добре е да си купите онлайн билет. Друг вариант е да го направите на павилионите за вестници, които продават билети за много музеи в Париж. Най-бързо обаче можете да се сдобиете с така желаните пропуски и да влезете в музея през търговския център Carrousel du Louvre.

 3. Голям брой хора се опитват да направят снимка на Мона Лиза, а това е невъзможно

След като са преодолели опашките пред Лувъра, хората се втурват да видят момичето със загадъчна усмивка - Мона Лиза. Очевидно всеки иска да се наслади на картината отблизо. Но това е трудно, защото има много хора, които се опитват да й направят снимка или да се доближат до нея.

Когато най-накрая се приближите към картината, ще видите, че отблясъците на защитното стъкло няма да ви позволят да я снимате. Намирането на правилния ъгъл е практически невъзможно. Освен това в реалния живот картината е малка и наистина не можете да се доближите до нея, за да се насладите напълно на шедьовъра.

Мона Лиза обаче не е единственото нещо, което се намира в музея. Лувъра има огромна колекция от световно изкуство, която можете да разглеждате с часове. Освен това си заслужава да се насладите и на самата сграда: интериорът, таванът и гледките от прозорците са изумителни. 4. Истинските французойки не приличат на тези от филмите

Филмите с френски актриси ни карат да смятаме, че те изглеждат винаги стилни и очарователни. Носят перфектни дрехи (задължително с барета), независими са и изглеждат зашеметяващо. Поради тези причини много жени по света се опитват да приличат на французойките.

И наистина са объркани, когато в Париж виждат жени, които носят обикновени дрехи, без грим и маникюр. В реалния живот те са обикновени жени, които не са фокусирани върху външния си вид.

Но има една важна подробност: младите френски момичета наистина са такива, но на 50-годишна възраст те претърпяват удивителна трансформация. Започват да носят елегантни дрехи, слагат грим и си правят маникюр. И са наистина зашеметяващи.

5. Някои забележителности са премахнати или се обновяват

Пешеходният мост Le Pont des Arts е място, което привлича не само туристи, но и влюбени. Традицията повелява те да заключат катинар на перилата му в името на любовта. С течение на времето по моста се натрупват хиляди катинари, оформящи уникалния му вид.

Теглото им обаче е 45 тона и има опасност съоръжението да падне. Заради това през 2015 г. градските власти решават да премахнат почти всички катинари. Те оставят само част от тях, за да напомнят как е изглеждал мостът преди. Но по-неинформираните хора са разочаровани, защото очакват да го видят покрит с ключалки.

Преди пътуването трябва да си направите списък с нещата, които искате да видите и да проверите дали някои от забележителностите на Париж са в процес на реконструкция или са напълно премахнати. 

6. Малко са местата, на които хората говорят английски

Французите говорят доста добър английски, но поради някаква неизвестна причина невинаги искат да го правят.  Също така има менюта само на френски, така че ще трябва да гадаете. Поне няма да ви е скучно, когато ви сервират обяда.

На първо място, опитайте да говорите английски. Ако не ви разбират, трябва да имате план Б: изтеглете английско-френски речник на телефона си. Или още по-добре - научете няколко прости фрази, които ще ви помогнат да спечелите доверието на човека отсреща. И когато той види, че се опитвате да говорите неговия език, вероятно ще направи всичко възможно да се разберете.

7. Порциите в ресторантите са малки, а храната - скъпа

Не очаквайте да преядете във френски ресторант. Порциите там са много малки и много скъпи. Има няколко възможни решения на този проблем. В ресторантите винаги има дневна промоция, която струва по-малко от останалите ястия.

Освен това не сядайте в кафенетата, разположени в центъра на града или около популярни забележителности. Например, кафе с десерт в близост до Лувъра ще ви струва около 18 евро. За същата поръчка ще ви вземат около 7 евро в друг не толкова туристически район на Париж. 8. Снимки с тълпи

Ще откриете още хиляди туристи като вас в близост до всички забележителности на града. Trocadéro, например, който предлага най-добрата гледка към Айфеловата кула, винаги е пълен с хора. Това означава, че на снимките ви ще има тълпа. 

Ако искате да избегнете това, бъдете готови да направите жертва. В този случай ще трябва да се простите със съня си, защото тези места са сравнително празни само в най-ранна сутрин или много късно вечерта. 

9. Писоари, разположени по централните улици

Посетителите на града са шокирани от уличните писоари, които са разположени навсякъде. Те се появиха през 2018 г. в отчаян опит да се подобри чистотата в града.

Разбира се, и други европейски градове имат писоари, но това не ги прави по-малко привлекателни. Най-големият въпрос обаче е следният: защо новите писоари са толкова минималистични и "отворени"? Историята на обществените тоалетни в града помни далеч по-добри версии.

10. Париж е мръсен

Много туристи се оплакват, че Париж е мръсен. Дори централните му улици са затрупани с боклук. Може би трябва да се опитаме да не обръщаме твърде много внимание.

Но ако ви притеснява много, разхождайте се сутрин, когато все още не са се натрупали твърде много отпадъци. Това е времето, в което градът е старателно почистен.11. Опасността

В града има огромен брой имигранти от различни националности. Някои от тях притесняват туристите, опитвайки се да им продават всякакви безполезни неща. И се ядосват, ако не купуват. Въпреки че изглежда страшно, това всъщност не е опасно.

Но има области на града, в които никога не бива да влизате. Най-опасните места са северните и източните райони. Но ако обикаляте най-популярните туристически маршрути, около себе си ще виждате най-вече туристи. 

Бонус: Синдромът на Париж и провалените очаквания

Много пътешественици са съгласни, че Париж не е най-гостоприемният град в света, а обитателите му са меко казано неприветливи. От тук идва и Синдромът на Париж. Туристите имат много големи надежди за града и неговите жители.

Това психологическо разстройство е диагностицирано за първи път през 1986 г. от японския психиатър Хироаки Ота. То е разпространено най-вече сред японските туристи, които не са готови да се сблъскат с реалността.

Не забравяйте, че Париж е невероятен град с богата история, безупречна архитектура и собствен чар. Дори и да не се влюбите в него, определено трябва да го посетите поне веднъж. И се опитайте да не обръщате внимание на малките неща, които ви дразнят, защото сте в един от най-красивите градове в света.

 

коментари

Добави своя коментар