Слаб туристически сезон в Испания

  03 Октомври 2019, 12:42     0

Доскоро Испания можеше да бъде сигурна, че ще продължи да расте броят на британските и немските туристи, които прекарват дни, седмици или дори месеци от средата на юни до средата на септември на Балеарските острови и Канарскиа архипелаг, в градовете на Андалусия или на каталунския бряг, наред с другите обичани плажни дестинации в средиземноморската страна.

Тази година обаче някои тревожни тенденции помрачиха края на летния сезон. Националният статистически институт публикува преди няколко седмици данни, че броят на международните туристи намалява с 1,3%, като най-голям е спадът при германските и британските туристи. През юли в Испания е имало с 3% по-малко германци и с 2,2% по-малко британци.

На пръв поглед минимално отстъпление, но не и когато засяга най-важния икономически сектор в страната.

„Поради климата, ние сме в безопасност на Канарските острови, но другите ни средиземноморски дестинации трябва да се конкурират с много силни играчи, особено с Турция и нейните курорти в Анталия“, казва пред „Дойче веле“/DW/ Робърт Торнабел, професор по икономика в намиращата се в Барселона бизнес школа ESADE.

Мароко, отчасти Тунис и донякъде Египет също са големи конкуренти, добавя той, но Турция е най-силното главоболие. Поевтиняването на турската лира направи по-евтино за туристите, идващи от страни в еврозоната, да отидат там на почивка. Преди години страната имаше големи проблеми със сигурността, но неотдавнашното й относително стабилизиране отново направи туристическата й индустрия конкурентоспособна.

Има и два други тъмни облака на хоризонта. Колкото повече Великобритания се приближава към възможността за твърд Брекзит, толкова по-често испанците се питат как това ще им се отрази. Само през юли тази година 10,4 милиона британци посетиха Испания.

„Обединеното кралство е първият ни пазар, както по отношение на броя на посетителите, така и на разходите им“, казва Гонсало Гарсия, консултант в Analistas Financieros Internacionales. "Не става въпрос само за поведението на лирата стерлинга. Компаниите също се притесняват как ще се осъществяват полетите или как туроператорите ще правят резервации", каза той пред DW.

Испанската и британската икономика са тясно преплетени, що се отнася до туризма. Всъщност крахът на „Томас Кук“ представлява голяма заплаха за някои местни и регионални икономики в Испания, особено на островите. Британската туристическа група изпращаше годишно по 3,2 милиона посетители в Испания и сривът сега може да доведе до милиони евро загуби.

Профсъюзите предупреждават, че хиляди работни места могат да бъдат изложени на риск. Всъщност регионалното правителство на Канарите вече поиска Мадрид да се намеси и да помогне да се избегнат драматични последици.

Освен фалита на „Томас Кук“, Брекзит също ще има осезателно въздействие върху испанската икономика. Рикар Сантома, ръководител на училището по туризъм в университета „Рамон Лул“ в Барселона, смята, че разводът между Лондон и Брюксел ще засегне главно британските клиенти, които търсят почивки в Испания на ниски цени, т.нар. алкохолен туризъм, или turismo de borrachera на испански език.

Въз основа на анализа си върху проучвания, които предполагат, че излизането на Великобритания от ЕС ще удари по-силно групите с ниски доходи, Сантома очаква вероятното поевтиняване на лирата стерлинга да направи испанските плажове и курорти по-скъпи за тях. "Някои райони в Испания и Каталуния много разчитат на това, защото живеят от този нискобюджетен туризъм", каза той пред DW.

А къде са немците? Не харесват ли вече Майорка? Професор Торнабел смята, че рецесията в Германия може да окаже силно влияние върху броя на германските туристи, които отиват на почивка в Испания. Този ефект обаче ще бъде ограничен до онези плажове, които зависят от летния сезон. "Различните проучвания прогнозират спад между 5% и 10%", казва той.

Отново по-евтината турска алтернатива може да съблазни туристите, особено на германския и скандинавския пазар: „Германците много внимават как харчат парите си. Ако в Турция е по-евтино, те ще отидат там“, казва Торнабел.

Професор  Рикар Сантома обаче вижда и възможност на фона на тази тенденция: „Слънцето и плажът са добри причини за пътуване, но те не трябва да са единствените“. Според него „тези дестинации, които са започнали преход към по-устойчив, културен и екологичен туризъм, ще имат по-малко проблеми“.

Той не изглежда много притеснен от намаляването на броя на германските и британските туристи. По-скоро смята, че се случва интересна промяна: "Не мисля, че ще видим по-малко немци на плажове като тези на Майорка, но ще видим по-малко лоши туристи", твърди Сантома, имайки предвид посетители, които не пазят околната среда, не зачитат местната култура и не взаимодействат с местните жители.

Испания вече осъзнава колко важно е да търси друг вид туристи, не само отнасящите се с уважение към местните общности, но също и онези, които биха могли да харчат повече пари. /infotourism.net

коментари

Добави своя коментар