Списък с ваксинациите за отпуската!

  15 Юли 2019, 19:14     0

Над 60 души годишно умират след зараза с бяс, 200 хиляди се разболяват от жълта треска, а 68 хиляди по света се заразяват с японски енцифалит. 

Това са данни от Световната здравна организация ип оказват с какво може да се сблъскаме, докато прекарваме отпуската си в други земи. 

Всяка страна своите рискове. Вижте списък на необходимите ваксинации, за да не се превърне отпуската ви в ад.

Най-важното е да бъдете добре инфомирани, защото някои от ваксините трябва да се бият половин година преди плануваното пътуване, а при други е достатъчен срок от месец. 

 Има ли смисъл да се ваксинирам за енцефалит през пролетта и лятото?

Подробна информация може да видите на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Хората, които са планирали пътуване зад граница, особено в развиващите се страни от Америка, Африка и Азия, са изложени на сериозен риск от редица инфекции. 

Тази опасност зависи предимно от местното разпространение на даденото заболяване, както и от някои други фактори като възраст, здравословно състояние и имунизационен статус на пътуващия, място и продължителност на престоя и вида на транспортното средство, с което ще се придвижи до конкретната дестинация. 

За да се избегне рискът от тежки заболявания, които могат да доведат до фатален изход е въведена практиката при пътуване в по-слабо развити икономически страни, с недостатъчно добри санитарно-битови условия, да се извършат имунизации срещу определени инфекциозни заболявания, разпространени в съответната дестинация. 

Най-добре е имунизациите да бъдат направени 6 до 8 седмици преди пътуването (максимум 4 седмици преди него), за да бъде съобразено поставянето на ваксините с тяхната съвместимост и за да се изгради постваксинален имунитет, включително и при тези, които изискват приложение на повече от една доза за завършване на имунизационната схема.

При съставяне на индивидуален имунизационен план на пътуващия е важно да се спазват няколко имунологично обусловени правила:

-    Допуска се удължаване на интервала между приемите на една ваксина, но не и скъсяване на минималния такъв, който е посочен от производителя на ваксината.

-    Основно правило е, че инактивираните ваксини са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се прилагат едновременно, но на различни инжекционни места или в произволен интервал, без това да се отрази отрицателно върху имунния отговор.

-    Когато се поставят две живи ваксини, в повечето случаи се допуска едновременното им приложение на различни инжекционни места, но ако не са приложени в един ден, трябва да се спази интервал от най малко 4 седмици между тях.

Според международните здравни правила, може да не бъдете допуснати в някои страни,ако нямате поставена ваксина срещу жълта треска.

Разпоредбите, свързани с имунизациите в различните страни, често се променят, така че преди да предприемете пътуването, се осведомете за епидемичната обстановка и необходимите ваксини за съответните страни.

/pochivka.blitz.bg 

коментари

Добави своя коментар