Стартира тазгодишния национален събор „Рожен 2019"

  19 Юли 2019, 13:00     0

Започна традиционният национален събор „Рожен 2019". Началото беше дадено от президента Румен Радев със звън на родопски чанове.

Стотици гайдари се спуснаха от поляните с вековни ели и пред основната сцена образуваха кръг, където всички се сляха и изпълниха прочутата Гайдарска сюита. Най-малкият сред гайдарите е тригодишният Ивайло, който предизвика фурор сред гостите. Планината запя с музикално-танцов спектакъл на емблематичния фолклорен ансамбъл "Родопа". Изпълнението е на звездната Валя Балканска и наследницата ѝ Мария Бечева. 

Държавният глава заяви, че Родопа планина и Рожен са средище на българщината и отбеляза, че за съжаление в Родопите се намират селата с най-много липсващо население.

"България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите краища на България. И с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените. Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашенските каба гайди, които чухме днес, могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде", каза пред събралите се Румен Радев.

 

 

 

коментари

Добави своя коментар