Топ 10 места на Балканите, които трябва да посетите

  16 Август 2019, 15:13     1

Богата култура, плажове, планини и реки, китни улички и живописни пейзажи очакват посетителите на тези дестинации. Ако искате да се потопите изцяло в духа, историята и традицията на Балканите, ви препоръчваме да ги посетите:

Любляна, СловенияСнимка: Pixabay

Впечатляващата столица на Словения е любима дестинация на много туристи. Любляна отдавна е културен център и дом на едни от най – старите филхармонични дружества в Европа. Забележителностите в столицата са площад „Прешерен“, Тройният мост, Драконовият мост, Люблянският замък, манастирът “Крижанке”, Националният музей, Природонаучният музей, Музеят на модерното изкуство, Музеят за архитектура и дизайн, паркът „Тиволи“, Националната галерия, Старият град. 

Загреб, Хърватия


Снимка: Pixabay
 
Невероятният Загреб е място, изпълнено с уют, култура и запомнящ се чар. Емблематични места в столицата са Катедралата „Света Богородица“, Музеят на разбитите сърца, Крепостта „Медведград“, Зоопаркът в парк „Максимир“, реставрираният средновековен замък „Тракошчан“. Загреб е разделен на две части – Долен и Горен град. Загреб и околностите му си заслужава да се посетят по всяко време на годината. 

Дубровник, Хърватия


Снимка: Pixabay

Дубровник се намира в южната част на Хърватия. Изключително добре запазената стара част на града се посещава ежегодно от много пътешественици. Старият град е заобиколен от крепостна стена с височина до 25 метра. Сред забележителностите в старата част на Дубровник са многобройните католически църкви, дворецът „Спонца“, Францисканският манастир, Старият княжески дворец.

Белград, Сърбия

Снимка: Pixabay

Белград е един от най - древните градове в Европа и включва три основни части: Стари Белград, Нови Белград и Земун. Столицата на Сърбия е един от най - красивите градове на Балканите и предлага много културни и архитектурни забележителности на своите посетители. В града има повече от 30 музея и художествени галерии. Туристите имат възможността да се запознаят отблизо с Етнографския музей, Патриаршията, църквата „Свети Марко“,  храма „Свети Сава“, сградата на Скупщината (сръбският парламент).

Охрид, Македония

Снимка: Pixabay

Охрид се намира на брега на Охридското езеро. Това е един от най - красивите европейски градове, пазител на богата история и култура. Територията на древния град е била обитавана от различни националности през годините и по този начин се е запазила част от културата на всеки народ. Културното и архитектурно богатство в града са основните туристически атракции в Македония. Охридското езеро и останките от древния град са посещавани ежегодно от много туристи, които се вдъхновяват от прекрасната природа и красиви гледки.

Будва, Черна гора
 
Снимка: Pixabay

Будва е един от най - посещаваните курорти в Черна гора. Това е и най - старият град по черногорското крайбрежие. Градът е съвкупност от красиви гледки, малки китни улички, прелестни плажове като най-известния и посещаван от тях е плажът Морген. На територията на града са разположени църквите „Св. Сава“ и „Св. Иван“.

Мостар, Босна и Херцеговина

Снимка: Pixabay

Мостар е бижуто на Босна и Херцеговина и една от най-живописните балкански дестинации. Градът е разположен на 60 км от Адриатическо море, в долината на река Неретва. Мостар е петият по големина град в страната и още в миналото е бил главен туристически център на бивша Югославия. Главните забележителности в града са Старият град, Стари мост над Неретва, църквата „Свети Петър и Павел“, музеят на Херцеговина, джамията „Гази Хюсрев Бей“.

Букурещ, Румъния

Снимка: Pixabay
 
Букурещ е център на румънската политика, култура и изкуство. Румънската столица е най-популярната дестинация, която предлага много и разнообразни забавления, както и много културни забележителности. Градът пленява посетителите с красивия градски център, сградата на Парламента, Триумфалната арка, концертната зала „Атенеум“, църквата „Ставрополеос“, Историческият музей, Природонаучният музей, Кралският дворец. Букурещ е наричан още „Малкият Париж“ заради приликата си с френската столица. 

Истанбул, Турция

Снимка: Pixabay

Истанбул е желана дестинация за посещение от туристи по целия свят. Всеки се влюбва в града още от пръв поглед. Истанбул е световен мегаполис и най-големият град в Турция. В миналото мегаполисът е наричан Цариград и Константинопол. Най-посещаваните и известни забележителности в града са Дворецът „Топкапъ“, бившата катедрала и днешен музей „Света София“, кулата „Галата“, Дворецът „Долмабахче“, водохранилището „Йеребатан Сарнъджъ“, „Синята джамия“, Археологическият музей, джамията „Сюлейманийе“, площад „Султан Ахмет“. Една от задължителните за посещение забележителности в Истанбул е покритият пазар „Капалъ Чарши“.  Мегаполисът, разположен и в Европа, и в Азия, е един от най-добре развитите туристически дестинации в локален и глобален аспект. Въпреки, че не е столица, градът е най- големият и най-посещаваният в Турция.

Кавала, Гърция

Снимка: Pixabay

Със своите чудесни плажове, прясна и вкусно приготвена храна, прекрасен климат и близост до България, Кавала е една от любимите дестинации на българите. Кавала се намира в северната част на Гърция и е един от градовете, предлагащи на туристите много забележителности. Някои от тях са крепостта на Кавала, акведуктът „Камарес“, къщата-музей на Мехмет Али, Археологическият музей, Етнографският музей, Музеят на восъчните фигури, Музеят на тютюна, Старият град, църквата на Дева Мария. 
 
/economic.bg

коментари

Добави своя коментар

Ivanka Tsanova-Scurti30.08.2019 г., 13:21 ч.

Явно България нито е на Балканите, нито си струва да се посети, според автора на статията. Това Несебър, Яйлата, нос Калиакра, Синеморец, Созопол стария град и още много други не са достойни за посещение, Все пред чуждото се прекланяме ние , а своето не ценим и не уважаваме!