TUI ще съкрати 8000 работни места

  15 Май 2020, 09:54     0

Поради тежкото въздействие на коронавирусната криза, 8000 работни места на туристическата група са застрашени в световен мащаб - работни места, които или няма да бъдат заети, или ще бъдат съкратени, съобщи TUI Group, представяйки своя полугодишен доклад, цитиран от infotourism.net.

"Ние се стремим да намалим трайно нашите разходи с 30 процента за цялата група", каза Фриц Юсен, изпълнителен директор на най-големия европейски туроператор.

„Различен TUI на различен пазар“

Обширните мерки за намаляване на разходите са част от глобална програма, която групата изпълнява. Това би трябвало допълнително да ускори трансформацията й към дигитална компания, каза Юсен. "TUI трябва да излезе от кризата по-силен. Но той ще бъде различен TUI и ще намери различна пазарна среда отпреди пандемията." Това ще изисква намаляване на инвестициите, разходите, размера и присъствието по целия свят.

„Трябва да сме по-стегнати отпреди, по-ефективни, по-бързи и по-цифрови“, добави Юсен. Групата планира да реализира своята стратегия „Право на активи“, стартирана през 2019 г. „още по-целенасочено и бързо“. "Ще станем по-дигитални на всички нива - по-специално ще ускорим разширяването на цифровите платформи на нови пазари и за нашите дейности в дестинациите."

Полученият заем осигурява ликвидност

След като TUI беше принудена да прекрати значителна част от дейността си, групата кандидатства за мостов заем от KfW /германска банка, която е аналог на нашата ББР – бел. ред./ в размер на на 1,8 милиарда евро, за да смекчи безпрецедентните ефекти на пандемията, докато нормалните бизнес операции не бъдат възобновени. Така TUI осигури допълнителна ликвидност в кратък срок. Към 10 май 2020 г. туристическата група разполага с финансови ресурси и налични кредитни средства на стойност около 2,1 милиарда евро.

Готови за рестарт - първо Германия

"TUI е готов за бързо възобновяване на туристическите дейности в Германия и Европа", заявяват от групата. Само два месеца след като почти всички бизнес звена трябваше да бъдат закрити поради световните забрани за пътуване, туристическата група е готова за възобновяване на оперативните си дейности.

Първите хотели на TUI на остров Силт и в Мекленбург-Предна Померания ще отворят вратите си за гости в следващите дни. Хотелите и клубовете в европейските дестинации също са готови да посрещнат почиващите.

Силни резултати преди коронавирусната криза

До началото на забраната за пътуване в световен мащаб в средата на март, TUI беше във възход. Според доклада на компанията оборотът, се е увеличил с 6% до 6 милиарда евро през първите пет месеца на фискалната година. "Преди кризата бяхме много успешни икономически и ще бъдем отново след края на кризата", заяви Юсен.

Цялостна прогноза все още не е възможна

На 15 март изпълнителният съвет на TUI оттегли насоките, дадени за 2020 г. като цяло. Поради продължаващата пандемия и свързаните с нея световни ограничения за пътуване, изпълнителният съвет се въздържа от предоставяне на нови насоки за фискалната 2020 година и при настоящите обстоятелства. В момента 35% от лятната програма на туроператора за 2020 г. все още са резервирани.

коментари

Добави своя коментар