Туристическият бизнес подкрепя въвеждането на регламент и данъци за Airbnb

  28 Ноември 2019, 13:11     0

Туристическият бизнес подкрепя въвеждането на регламент и данъци за собственици на апартаменти, които ги дават под наем на резервационни системи като Airbnb, Booking.com, Agoda.com и други. Това показа проучване на Travelnews.bg. "Хората, които си дават апартаментите са нелоялна конкуренция на хотелиерите, които плащат данъци. Трябва да има равнопоставени правила и да печели държавата и хазната.

В момента от всяка резервация не влиза нито един лев в държавата", заяви Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора "Солвекс". Според него в много държави вече се въвеждат градски туристически такси и през Airbnb и Booking, които средства отиват в общините. По този начин ще има повече средства за оправяне на улици, тротоари, осветление, паркове.

Георгиев обясни, че в допълнение тези сайтове са нелоялна конкуренция и на туроператорите, защото повечето имат или ползват резервационни системи. Същевременно плащаме ДДС, корпоративен данък и заплати, обясни той. България не е видяла никакви данъци от Airbnb и Booking, подчерта Галин Георгиев.

Други туроператори също обясниха, че трябва да се измисли някаква регистрация или патентен данък. Това е нормално иначе никой не може да хване собствениците на апартаменти да плащат данък, но пък дъмпингират цените. Според тях собствениците на апартаменти правят сиво черен бизнес. На туроператорите и хотелиерите им е писнало да бъдат неравнопоставени. 

коментари

Добави своя коментар