Унгария гради планове да стане водеща туристическа дестинация в Централна Европа

  11 Юли 2019, 12:00     0

Унгария обяви амбициозни планове да се стреми да стане водеща туристическа дестинация в Централна Европа до 2030 г., като правителството на страната ще предостави над 260 млрд. форинта (800 млн. евро) за подкрепа на развитието на туризма. Emerging Europe

"Унгария има уникални природни и културни ценности и тези възможности трябва да се използват. Туризмът е стратегически сектор и целта е до 2030 г. общият принос на унгарския туризъм към БВП да се увеличи от сегашните 10 на 16 на сто", обяви Тамаш Шанда, държавен секретар, отговарящ за европейските проекти.

Голяма част от вниманието на правителството е съсредоточено върху езерото Балатон и околностите, където се ангажира да разработи 26 проекта, създавайки нови велоалеи, пристанища, туристически пътеки и паркове за отдих.

През 2018 г. квартирите в страната, отдавани под наем на туристи, в Унгария са регистрирали 12,5 млн. гости, което е увеличение с повече от 5% в сравнение с 2017 г. От тях почти 50% са чуждестранни посетители. Двете най-популярни дестинации са Будапеща и езерото Балатон.

Expert.bg

коментари

Добави своя коментар