Анализи

Въпреки липсата на туристи родните хотелиери не свалят цените

   
Въпреки липсата на туристи родните хотелиери не свалят цените

Въпреки видимия спад на туристите по Българското Черноморие хотелиерите не смятат да намалят цените. Това показва проверка на вестник "Сега". Заетостта на хотелите в края на юни е едва 30%, а миналата година по това време е била около 37%. Според експерти в бранша ситуацията няма да се подобри в следващите едва няколко активни седмици за сезона по българското море. Хотелиерите обаче отдават този факт на зловредна реклама и на атаки от конкурентни страни, а не на проблеми, които те самите биха могли да оправят.

По данни на Румен Драганов от Института за оценки и анализи на туризма има спад на туристите по морето от 6%. Според него страната ни е проспала възраждането на туристическите пазари в Египет, Тунис и Турция и не е направила нищо, за да предотврати очертаващия се провал на сезона. Той признава, че проблем е и лошото обслужване, което отблъсква както българите, така и чужденците.

Според Георги Николов от Българската туристическа камара хотели, които работят с руснаци и немци, отчитат по-малко записвания и това ги принуждава да намалят цените с до 15%. Според него в момента няма празни хотели по Черноморието, но ще има спад след 8 юли, когато ще започне високият сезон. "За българите това ще бъде добре, защото ще получават по-добри оферти за своята почивка", допълва Николов.


Реално обаче на добра заетост се радват единствено хотели с добра репутация и лоялни клиенти. За останалите ситуацията се очертава като доста драматична. "Дори и в пика на сезона - края на юли и началото на август, се очаква заетостта да бъде отново под границата за миналата година, която е средно около 71% по Черноморието", прогнозира Румен Драганов. Тази година се очаква не повече от 67% заетост за периода.

"Цените по българското море са същите както през миналия сезон", казва Георги Николов от Българската туристическа камара. В същото време Гърция привлича с по-ниски цени и по-добро обслужване. Това обяснява и колоните от автомобили с български туристи, които задръстват южните гранични пунктове. Преди ден гранична полиция отчете рекордните 30 000 автомобила, които са напуснали страната за ден през КПП "Кулата" в посока Гърция.

Справка в сайтовете за почивки показва, че цените у нас са доста по-неизгодни от тези в съседните държави. В Созопол например един възрастен, който ще почива седмица на море с оферта олинклузив в четиризвезден хотел, ще плати близо 1900 лв., което е по около 270 лв. на ден. В Северна Гърция за същите условия е два пъти по-евтино - около 1000 лв. Същата е цената, и то за петзвезден хотел с включен транспорт със самолет, в Турция. В Италия почивката при тези условия ще излезе около 1500 лв. на човек отново с включен транспорт.

От няколко дни в социалните мрежи се разпространява видео, заснето в курорта "Слънчев бряг", което показва празните шезлонги на плажа и липсата на туристи. „В този период на сезона винаги посещаемостта на плажа е била в тези рамки. Знаете, че от 10 юли започва високият сезон. Тогава курортите се изпълват с туристи. Може би има лек спад на младежкия туризъм, който всъщност е в тези по-ранни периоди.Това вероятно се дължи на проверките през миналия сезон”, коментира концесионерът на плажа Кирил Спасов пред Нова тв. Той обяснява, че липсата на туристи не се дължи на високи такси за ползване на чадъри и шезлонги. Те не били променяни от години, тъй като стойността на услугата била вписана в концесионния договор. В "Слънчев бряг" обаче сянката по морето е сред най-скъпите. Според данни на Министерството на туризма цената на чадъра и шезлонга поотделно варира от 9 до 10 лв. В други курорти в близост до "Слънчев бряг" е два пъти по-евтино. В стария град Несебър например цените са около 5 лв. Но не са изключение и рекордни цени като тези на северния плаж "Св. св. Константин и Елена", където за шезлонг се плащат 20 лв., а за чадър -10 лв.

Председателката на Сдружение "Клуб на хотелиера" в Несебър Диана Колчева изтъкна, че от бранша са алармирали за предстоящия слаб сезон още от февруари, когато вече е било ясно, че ранните записвания се бавят. Според нея е необходимо да се намалят цените на шезлонги и чадъри и да се проведе масирана реклама на страната ни. Колчева смята, че министърът на туризма трябва да убеди големите туроператори, че българският туристически продукт е по-качествен. Трябвало да се проведе и агресивна реклама на всички пазари, на които България имала добри позиции.

Министерството на туризма по традиция предпочита да не се занимава със същинските проблеми на сектора, а се отчита единствено с показни акции и проверки по Черноморието - предимно в "Слънчев бряг", Равда, Св. Влас, "Елените" и някои плажове на концесия. Рейдовете на министъра на туризма Николина Ангелкова потвърдиха нередности, които отдавна са известни - от липса на категоризация до мизерни условия в стаите. Само че министър Николина Ангелкова не се притеснява от намаляващия брой туристи. През май тя отчете 2% спад на ранните записвания, а очакваните полети за летище Варна да са по-малко с 13%. Но остана оптимистка, че независимо от отдръпването на немските и руските туристи спадът ще бъде компенсиран от страни като Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати