Обяви

Великобритания затвори врати за работници от ЕС

   
Великобритания затвори врати за работници от ЕС

Долната камара на британския парламент прие закон, съгласно който свободното придвижване на работна ръка от ЕС приключва в началото на 2021 г. Неясно остава какъв ще бъде регламентът оттам нататък, пише Deutsche Welle.

Три месеца и половина след Brexit Долната камара на британския парламент прие закон, който слага край на свободното придвижване на работна сила от ЕС. За проектозакона гласуваха 351 депутати, 252 бяха против.

Край на свободния достъп до британския трудов пазар

Съгласно новия регламент, от януари 2021 г. работна ръка от страните-членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да има свободен достъп до британския трудов пазар.

Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Неясно остава обаче какви критерии ще важат от началото на 2021 г. Засега има само планове за въвеждането на точкова система, която ще дава преимущество на квалифицираните специалисти. А вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата система щяла да помогне на Великобритания да овладее икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Великобритания е зависима от чуждестранни работници

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Новите правила ще засегнат сектори, които традиционно разчитат на източноевропейци за тежка и по-нископлатена работа – медицински сестри, работещи в старчески домове и ферми, сред които и много българи. В здравеопазването на Англия и Уелс работят 180 000 европейци.

Междувременно принц Чарлз призова англичаните да се включат в правителствената инициатива за създаване на "сухопътна армия" за събиране на реколтата по примера на британските жени по времето на Втората световна война. В специално обръщение от градината си той заяви, че последните месеци са показали, че храната е ценна и не може да се приеме за даденост.

Заради епидемията повечето от българите и румънците, които са 90% от трудещите се в английски ферми, отказаха да пътуват това лято до Великобритания. В момента се търсят около 70 000 сезонни работници.

След 47 години членство, на 31 януари Великобритания напусна ЕС. До края на годината обаче важи т.нар. преходен период, в който европейските разпоредби остават в сила.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати