Виена: Започва сезонът на коледните базари

  15 Ноември 2019, 15:32     0

Коледните и новогодишни празници наближават и Виена облича празничната премяна. Австрийската столица е добре известна с красивата си коледна украса, а коледните базари привличат стотици туристи всяка година.

Сезонът на ароматния пунш, греяното вино и коледните сладки започва във Виена официално на 15 ноември. Тогава ще бъдат открити няколко коледни базара, а в следващите дни всичките 20 ще са разтворили гостоприемно врати за виенчани и гости на столицата.

Най-големият и популярен коледен базар – този пред Ратхауз вече е готов за своите гости. Ледена пързалка, работилнички за подаръци, пекарна за сладки, виенско колело и още куп приятни забавления очакват най-малките. Любимото на всички редовни посетители дърво с 200 червени сърца отново ще бъде на мястото си. Новост тази година е огромният адвент календар, който предизвиква посетителите да изпробават късмета си.

В центъра на празничното настроение е голямата елха, която бе издигната още в началото на ноември. По традиция тя е подарък от някоя провинция и тази година пристига от Залцбург. 130-годишният смърч е празнично украсен, а светлините му ще бъдат официално запалени на 16 ноември, събота, в 17.30 ч. от кмета на Виена Михаел Лудвиг и управителя на провинция Залцбург Вилфрид Хаслауер. 2 000-те LED лампички ще греят всяка вечер на коледния базар до 26 декември.

От 15 ноември печени кестени ще може да се похапнат и на базара на Щефансплац. Наред с вкусотиите, там са изложени и красиви дървени, стъклени и керамични сувенири. На Михаелеплац щандовете са декорирани в бяло и златно, а акцентът в предлаганите стоки е върху регионалните специалитети. Артистичните базари на Ам Хоф и Фрайунг също вече са готови и отварят щандовете си съответно в петък и събота.

Уютният базар на Карлсплац започва на 22 ноември, както и то този в парка на двореца Белведере.

 

коментари

Добави своя коментар