Вижте най-красивата книжарница в света (снимки)

  10 Септември 2019, 10:57     700      0
На оживена търговска улица в модния квартал „Реколета“ в Буенос Айрес можете да посетите един истински храм на книгите. Осветлението е меко, акцентите разкриват най-доброто от майсторството на 20-и век.

Разговорите са приглушени, сякаш сте в някоя голяма библиотека, но пространството е толкова уютно и приветливо, че кафенето в задната част винаги е пълно с четящи клиенти, които пият кафе и горещ шоколад.
 

Това е книжарницата „Атенео Гранд Сплендид“, която блогъри и пътешественици единодушно обявяват за „най-красивата книжарница в света“. И не грешат.

Обширният магазин се помещава в красив и запазен стар театър. Само че вместо танцьори на танго и певци, звездите в него сега са книгите, пише „Нешънъл джеографик“.

Сградата е открита като театър през 1919 година, когато Буенос Айрес процъфтява като значимо пристанище и център на търговията.

Притокът на имигранти, най-вече от Европа, спомага за развитието на богатия културен и артистичен живот в града, включително и за зараждането на тангото.

Както околните сгради, а и самият град, театърът е пълен с елементи от Стария свят, като красивите фрески по таваните, но има и латино привкус – любезен персонал, страхотно кафе и забавено темпо.

Книжарницата отваря врати в това пространство в началото на 21 век. Предлага хиляди книги, CD-та и DVD-та и какво ли още не на над един милион души, които я посещават всяка година.

За пътешествениците е невероятно преживяването да търсят книги по цветните рафтове, подредени артистично в зоните, където преди е бил оркестърът и мизансцена.

Бившите луксозни ложи сега са тихи кътчета с чудесна гледка, където да се вглъбите в някоя книга или да се порадвате на панорамния изглед.

Кафенето е разположено там, където е била сцената. Така че можете да си представите как сте под светлината на прожекторите докато похапвате вкусна торта.

Аржентина е истинска държава на литературата, в която се публикуват десетки хиляди заглавия всяка година. Буенос Айрес е сред градовете с най-голям брой книжарници на глава от населението. Има над 700 сгради, в които се помещават книжарници.

Книжарницата „Атенео Гранд Сплендид“ е толкова красива, че много хора влизат вътре, само за да я разгледат. Сред тях са и много туристи. Персоналът явно е свикнал с това и не му пречи.

Най-добре е да се отправите към най-високия балкон, ако искате да откриете най-хубавата гледка. Препоръчително е да застанете леко встрани от центъра на всяка страна. Така ще избегнете струпването на хора, които си правят селфи в центъра.

Друг популярен вариант е правенето на снимки от кафенето на сцената. То може понякога да е препълнено. Затова по възможност елате в по-свободно време, в делнични дни.

Януари и февруари са най-предпочитаните месеци за посещение на Буенос Айрес, следвани от октомври. Юни е най-малко натовареният месец.

Независимо кога ще решите да отидете, „Атенео Гранд Сплендид“ е много повече от книжарница. Това е парче история, което живее нов живот.

/pochivka.blitz.bg

коментари

Добави своя коментар