За първи път Саудитска Арабия разреши на неомъжени двойки да делят хотелска стая

  11 Октомври 2019, 14:02     0

 

Миналия месец Саудитска Арабия обяви старта на нова визова туристическа програма, която за първи път отваря страната за масовия туризъм. А сега  тя прави още една крачка напред в стремежа си да насърчи международните туристи. Неомъжените двойки вече ще могат да споделят хотелски стаи, докато са на почивка в страната.

"Саудитската комисия за туризъм и национално наследство наскоро одобри новите разпоредби за настаняване в туризма", заяви говорител пред CNN, потвърждавайки информация на саудитския вестник Okaz.

Досега двойките трябваше да предоставят документ за брак, преди да им бъде разрешено да споделят стая. 

Саудитските граждани все още ще трябва да правят това, но правилата са облекчени за международните посетители.

За първи път е позволено и чужденки от женски пол, пътуващи сами, да могат да резервират стаи.

От тях обаче ще се очаква да се обличат скромно, според новите правила за издаване на виза.

Досега ,според правилата дори международни посетители жени, които правят поклонението хадж, трябваше да бъдат придружени от мъж - обикновено близък роднина - известен като "махрам", ако са на възраст под 45 години.

Саудитска Арабия се надява да привлече годишно 100 милиона посетители (международни и вътрешни) до 2030 г., като туризмът да допринесе за до 10% от БВП.

Арабското кралство инвестира милиарди в изграждането на нови курорти и тематични паркове, както и в промотирането на своите археологически съкровища./economic.bg

коментари

Добави своя коментар