Започва фестивалът на чипровските килими

  27 Април 2019, 11:08     0

В Чипровци правят килими от векове. Там започва фестивал, който доказва защо традицията по изработването им бе призната от ЮНЕСКО, за световно нематериално културно наследство.

На фестивала ще бъде показано и пано, изтъкано от местни килимарки специално за визитата на папа Франциск в България.

Трудно може да си представи човек как от парче прежда, сръчните ръце на чипровчанката изтъкават фигура. Именно фигурите и съчетанието на цветове, правят чипровския килим уникален и ненадминат по своята красота. С техниката, с която се изработва този килим, е изработено и паното за папата. 

Чипровският килим  е нежен и лек, но много здрав. С две гладки, напълно еднакви лица. Тъче се в бавно и в мълчание. Чува се само мекият равномерен звук на тупицата, която сляга всяка втъкана нишка към предишните.

Символите са прости, съвършени и втъкани с вроденото у чипровчани чувство за ритъм и усет. Чрез разположението и цветовете на формите, килимите им разказват приказки за живота.

Като потомък на килимари, Наташа различава картини във всяка купчина прежда.
 "Това зеленото и това зеленото много добре си пасват. На това поле ще отива чудесно", отбелязва тъкачката пред БТВ.

Когато вижда логото за папското посещение, първо го обсъжда със съпруга си.
 "Погледахме и той каза: бе ти това можеш да го изтъчеш, да го направиш, но ще си намериш още един човек", разказва Наташа.

Към идеята се присъединява Йорданка, за която тъкането също е любов и съдба. Така след съгласуване и одобрение от папския протокол, двете изработват паното в пълен синхрон.

Според Наташа папата, където и да ходи, той прави пътеката, прави пътя за помирение, за мир на Земята и между всички религии. 

Върховният глава на католическата църква ще приеме дара при посрещането си в град Раковски след седмица.

А днес паното ще заеме почетно място на фестивала, чиято подготовка бе в ход до последно.

На него в Историческия музей чрез фотографиите на Иван, под надслов "Ръцете на килимарката", могат да се видят съвсем отблизо.

Празникът ще предложи и много музика с концерти на български изпълнители.
Фестивалът се открива в събота и ще продължи до неделя, предаде Трафикнюз.

коментари

Добави своя коментар