Жега във Верхоянск: Рекордните 38°C отчетоха в един от най-студените градове в света

  24 Юни 2020, 16:55     962      0

По време на гореща вълна и продължителен период на пожари в Източен Сибир, в отдалечения руски град Верхоянск е отчетена температура от 38 градуса по Целзий на 20 юни. 

Ако бъде потвърдено, това ще бъде най-високата температура, регистрирана някога в Арктическия кръг, според Асошиейтед прес.

Верхоянск е известен с изключително ниските си температури през зимата и заедно със село Оймякон претендира за титлата „Полюс на студа“.

Екип от Световната метеорологична организация (WMO) ще проучи доклада за температурата и ще провери нейната рекордна стойност.

Ако замерването е направено коректно, то би счупило предишния рекорд за града от 37.2 градуса, поставен на 25 юли 1988 г., според Weather.com.

Средните максимумални температури за юни във Верхоянск, който се намира точно на север от пръстена на Арктическия кръг, обикновено гравитират около 15-20 градуса.

В града живеят около 1300 души, според BBC, като той е един от най-малките в Руската федерация.

Намира се в република Якутия, на горното течение на река Яна, откъдето идва и името му. 

Обикновено по това време на годината в Сибир се наблюдават температури от около 20 градуса по Целзий, но регионът е под действието на гореща вълна от 12 юни.

Като цяло през 2020 г. Русия отчита много по-топла година от нормалното, а пожарите в Сибир не помагат за охлаждането на района.

В допълнение към високите температури, леденото покритие на Арктика край бреговете на Сибир в момента е на 41-годишно дъно за това време на годината.

"Температурни рекорди се регистрират по целия свят, но Арктика се затопля по-бързо, отколкото всяка друга точка на Земята", според д-р Дан Мичъл, доцент по Атмосферни науки от университета в Бристол, цитиран от BBC.

"Така че не е изненадващо да виждаме нови рекорди в този регион и те ще са повече в близко бъдеще," прогнозира той.

/profit.bg

коментари

Добави своя коментар